Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 14:34

  ΚΕΠΕ: Tαχύτερη ήταν πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα

  ΚΕΠΕ: Tαχύτερη ήταν πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% το 2019 πέτυχε τελικά η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το τετραμηνιαίο περιοδικό του ΚΕΠΕ "Οικονομικές Εξελίξεις". Η πρόβλεψη έρχεται μετά την αναθεώρηση προς τα "πάνω" των αναπτυξιακών επιδόσεων στο 2,2% και έναντι επίσημης πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% το 2019.

  Για το 2020 υπολογίζεται προς το παρόν επίτευξη στόχου με άνοδο κατά 2,58% το 1ο εξάμηνο. Μένει να φανεί βεβαίως πως θα προσαρμοσθούν οι επιδόσεις το επόμενο διάστημα ανάλογα με την τροπή που μπορεί να πάρει το θέμα του κοροναϊού.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ αναφορικά με την εξέλιξη του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 προβλέπεται ενισχυμένος στο 2,5%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του 2019 εκτιμάται υψηλότερος στο 2,3% (από 1,9% και 1,7%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις).

  Τονίζεται ότι η βελτίωση των εκτιμώμενων ρυθμών μεταβολής για το 2019 (για το τέταρτο τρίμηνο, το δεύτερο εξάμηνο και το έτος), σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις σημαντικές θετικές αναθεωρήσεις των ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο (από 1,1% σε 1,4%) και κυρίως για το δεύτερο (από 1,9% σε 2,8%) 5 τρίμηνο του 2019.

  Παράλληλα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής για τα δύο πρώτα τρίμηνα και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταδεικνύουν μια ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στη χώρα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ειδικότερα, η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο 2,6%, με τους επιμέρους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020 να εκτιμώνται στο 3,2% και 2%, αντίστοιχα.  

  Δ. Καδδά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ