Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 08:04

  Τα νέα ορόσημα του Απριλίου για να ανοίξει ο δρόμος των ελαφρύνσεων

  Τα νέα ορόσημα του Απριλίου για να ανοίξει ο δρόμος των ελαφρύνσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία σειρά από νέα ορόσημα, τα πιο πολλά εκ των οποίων έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος Απριλίου, περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως καταγράφεται μέσα από το κείμενο της Κομισιόν.

  Θεωρούν ως "ικανοποιητική" την πρόοδο που κατέστη εφικτή στα προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχει εκπληρώσει η Ελλάδα έως και τον Δεκέμβριο, αλλά καταγράφουν μία σειρά από νέους "σταθμούς" που συνδέονται με δεσμεύσεις που είναι "διαρκείς". Δηλαδή θα παρακολουθούνται συνεχώς με βάση τη συμφωνία του 2018.

  Κορυφαία θέση έχει το θέμα των κόκκινων δανείων που περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις: από το νέο Πτωχευτικό και την άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας έως την εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ορόσημα υπάρχουν όμως και στο πεδίο των οφειλών προς ιδιώτες, των Κρατικών εγγυήσεων αλλά και θεμάτων της ΑΑΔΕ και του ελέγχου των Δημοσίων Δαπανών.

  Σε αυτά προστίθενται και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου διαμορφώνοντας το πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας την περίοδο που θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις νέες ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και καταγράφονται από την Κομισιόν στην έκθεση.

  Επόμενος σταθμός είναι οι υποχρεώσεις του Μαρτίου – Απριλίου που θα ενσωματωθούν στην 6η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία. Θα περιλαμβάνει και τις νέες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους η οποία επίσης επηρεάζεται από την πορεία των μεταρρυθμίσεων με στόχο το πολιτικό "ραντεβού" στο Eurogroup του Ιουνίου. Για τότε έχει ορισθεί η απόφαση αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων.

  Πιο ώριμο φαίνεται να είναι το ζήτημα της εξαίρεση περισσότερων προσφυγικών δαπανών, όπως αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

  Οι δεσμεύσεις του Απριλίου 

  Κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχαν ως "ορόσημο" τον Δεκέμβριο θεωρούνται "διαρκείς". Έτσι κατεγράφη μεν "ικανοποιητική πρόοδος" αλλά ορίσθηκαν και νέα βήματα:

  * Χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2019, αλλά οι δείκτες NPLs "παραμένουν πολύ υψηλοί". Εκτιμάται πως η επιτυχής και ταχεία εφαρμογή του Ηρακλή "θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων". Προωθείται η αλλαγή του Πτωχευτικού έως τα τέλη Απριλίου, ενώ "ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νέου πλαισίου, το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας λήγει επίσης στα τέλη Απριλίου". Επίσης, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη "υπερέβη τις 86.000 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, ποσοστό που είναι περίπου 50% υψηλότερο από τον στόχο του τέλους του έτους" και προωθείται "ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης"το οποίο "οι αρχές έχουν δεσμευτεί να το παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου". Επίσης έχει υποβληθεί σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των εγγυήσεων και το δημοσιονομικό κόστος θα ενσωματωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο του Απριλίου. Αναφορικά με το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της 1ης κατοικίας "παραμένει ελάχιστα χρησιμοποιημένο" και θα λήξει στο τέλος Απριλίου. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς,  δεν έχει γίνει συνολική ανάλυση των λόγων που εμποδίζουν επί του παρόντος υψηλά ποσοστά επιτυχίας και υπάρχει δέσμευση για ανάληψη δράσης. Επίσης προωθούνται πιθανές βελτιώσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στα μέσα Ιουλίου 2020.

  * Οφειλές προς ιδιώτες. Στόχος είναι να εφαρμοσθεί το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα αποφευχθεί η συσσώρευση νέων. Το υπόλοιπο έφθασε τα 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, "ποσό που ήταν 220 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το στόχο του σχεδίου εκκαθάρισης του Οκτωβρίου του 2019". Συμπληρωματικά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη εκκαθάριση έως τα μέσα του 2021.

  * Κοινωνική πρόνοια. Η αναθεώρηση του συστήματος επιδοτήσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020.

  * Διαρθρωτικές δημοσιονομικές και δημοσιονομικές. Αναφορικά με την ανάγκη ολοκλήρωσης του clawback μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος αναφέρεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά τα "συνεχώς αυξανόμενα ποσά clawback, ειδικά για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αποτελούν πηγή ανησυχίας"

  * Φορολογική διοίκηση. Υπήρξε πρόοδος προς τον στόχο 12.500 στελεχών στην ΑΑΔΕ  έως το τέλος του 2019 αλλά δεν κατέστη εφικτός και συμπληρωματικά μέτρα που συμφωνήθηκαν  έχουν ως ορόσημο τα τέλη Απριλίου 2020. Τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο αμοιβών, οι αρμοδιότητες και οι πόροι μεταξύ της ΑΑΔΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά ο οδικός χάρτης για τη μετεγκατάστασή της.

  * Αγορές προϊόντων και ανταγωνιστικότητα. Η νέα εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα κατά την ετήσια επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού.

  * Αδειοδότηση επενδύσεων. Καταγράφεται καλή πορεία παρά τις κάποιες καθυστερήσεις "που οφείλονται κυρίως σε παράγοντες εκτός του ελέγχου των αρχών",  

  * Ιδιωτικοποιήσεις. Καταγράφεται πρόοδος και καθυστερήσεις εμβληματικών έργων που όμως συνδέονται με παράγοντες που είναι εκτός των ελέγχων των αρχών. "Συνολικά, οι αρχές προβαίνουν σε συνεχή πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων". Στην Εγνατία τέθηκαν σε λειτουργία τρεις σταθμοί μετεπιβίβασης, ενώ δόθηκε λεπτομερής οδικός χάρτης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων εκκρεμών δράσεων έως το Μάιο.  

  * Δημόσια διοίκηση. Καταγράφεται πρόοδος στην ανάπτυξη της στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Η ολοκλήρωση της λειτουργικότητας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών πρέπει να γίνει έως τον Απρίλιο.

  Τα ορόσημα του Ιουνίου

  Για τα μέσα του 2020 έχουν ορισθεί από τη συμφωνία του 2018 μία σειρά από δράσεις που αναλύει η Κομισιόν:

  1. Φορολογική πολιτική. Ολοκλήρωση των νέων αντικειμενικών αξιών και εναρμόνισή τους με τον νέο ΕΝΦΙΑ και τους συμπληρωματικούς φόρους επί των ακινήτων. Στόχος είναι η διεύρυνση του συστήματος από το 85% στο 98% της επικράτειας.

  2 Κοινωνική ασφάλιση. Αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην ενοποίηση του ΕΦΚΑ. Κλειδί είναι ο e-efka για την ενοποίηση των συστημάτων και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με χρονοδιαγράμματα έως τα τέλη του 2020 και τα μέσα του 2021.

  3 Οι 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός των εγκαταστάσεων των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας αλλά "η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια" και η ολοκλήρωσή του "με πλήρη κάλυψη του πληθυσμού έως τα μέσα του 2020 δεν θα είναι δυνατή". Καταγράφεται όμως πρόοδος το τελευταίο διάστημα και η εκτίμηση πως το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

  4 Υγειονομική περίθαλψη. Πρόκληση συνιστά και ο στόχος για κεντρικοποίηση του 30% των προμηθειών νοσοκομείων  έως τα μέσα του 2020. Ωστόσο εκτιμάται πως  η προγραμματισμένη εκκίνηση των αποκεντρωμένων δημόσιων συμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα το Παρατηρητήριο Τιμών για να αποκλείουν και να διορθώνουν αναποτελεσματικές συμβάσεις.

  5 Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη, η φάση ΙΙ της εγκατάστασης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020. Οι ελληνικές αρχές προχωρούν, "με κάποια καθυστέρηση" στην πρόσκληση υποβολής προσφορών. Πλέον η προθεσμία δεν θεωρείται εφικτό να τηρηθεί και διαμορφώνεται ένα πλέγμα οροσήμων για το τέλος του 2020 και ενός 36μηνου περιθωρίου εφαρμογής.

  6 Αδειοδότηση επενδύσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο επάρκειας των νομικών παρεμβάσεων έως τα μέσα του 2020. Οι εργασίες προχωρούν, εκτός από λίγες καθυστερήσεις που καταγράφονται.

  7 Αδειοδότηση επενδύσεων. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για επενδύσεις στους συμφωνημένους εναπομείναντες τομείς έως τα μέσα 2020. Καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις.

  7α Αδειοδότηση επενδύσεων (νέο ορόσημο με ελληνική πρωτοβουλία). Η Ελλάδα υποχρεούται να αναθεωρήσει την κατάταξη των επιχειρήσεων ανάλογα με τη κατηγορία όχλησης έως τα μέσα στα μέσα του 2021, αλλά το υπουργείο ανήγγειλε πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία 1 χρόνο νωρίτερα, έως τα μέσα του 2020.Επίσης προωθούνται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση των πλαισίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

  8 Κτηματολόγιο. Το έργο του κτηματολογίου σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο, αλλά οι προθεσμίες έπρεπε να προσαρμοστούν λόγω των συσσωρευμένων καθυστερήσεων.

  9 Ενέργεια. Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μιας ειδικής δέσμευσης που αναπροσαρμόστηκε για τα μέσα του 2020, προχωρεί σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.  

  10. Κωδικοποίηση Νομοθεσίας. Έρχεται νέος νόμος κωδικοποίησης του Εργατικού Δικαίου μέχρι τα μέσα του 2020.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ