Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 08:47

  Ώρα μηδέν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ΓΣΕΕ

  Ώρα μηδέν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ΓΣΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Σήμερα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι  είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάδειξη νέας διοίκησης.

  Σημειώνεται είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά, εδώ και 12 μήνες, που επιχειρείται να εκλεγεί ηγεσία στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς τις δύο προηγούμενες κάτι τέτοιο είχε καταστεί αδύνατο λόγω αντιδράσεων  από παρατάξεις της αριστεράς (πχ ΠΑΜΕ). Στο μεταξύ, από την άλλη μεριά, πέραν της πλειοψηφίας της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, πλήθος προέδρων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών έχουν δηλώσει την υποστήριξη του στην υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

  Όπως τονίζουν στην δήλωσή τους "οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουμε υποχρέωση αλλά και δικαίωμα να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος τους από τις ανάλγητες και αδιέξοδες πολιτικές''.

  ''Η παρεμπόδιση διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ'', τονίζουν οι ίδιοι συνδικαλιστές, ''πλήττει όχι μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας".

  Με πρόσφατη ανακοίνωση της, η προσωρινή διοίκηση επισημαίνει πως η υλοποίηση του 37 ου Συνεδρίου γίνεται " σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, που διόρισε Προσωρινή Διοίκηση στη ΓΣΕΕ με εντολή εκλογών εντός εξαμήνου".

  Πιο συγκεκριμένα,  η σημερινή διαδικασία θα  περιλαμβάνει μόνο τις αρχαιρεσίες ανάδειξης της νέας διοίκησης (όπως επιβάλει η απόφαση του Πρωτοδικείου), χωρίς τις τοποθετήσεις, τους απολογισμούς και τους προγραμματισμούς που συνήθως περιλαμβάνει το πρόγραμμα ενός κανονικού Συνεδρίου συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

  Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να παρευρεθούν και να χαιρετήσουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί.

  Συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν, σε σχέση με τη σημασία του σημερινού συνεδρίου, πως αν δεν πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ εκείνοι που εν τέλει θα "χάσουν" θα είναι οι μισθωτοί.

  Και αυτό διότι, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη απουσία εκπροσώπησής των εργαζομένων στον "κοινωνικό διάλογο" και τις θεσμικές διαδικασίες του. Υπενθυμίζεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού από την  κυβέρνηση (σ.σ. οι αποφάσεις αναμένονται τον ερχόμενο Ιούνιο), αφού όμως προηγηθεί διαβούλευση με διάφορους φορείς, μαζί και τη ΓΣΕΕ.

  Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν είναι πλέον δυνατό να εκπροσωπείται η ΓΣΕΕ με διορισμένα και όχι με αιρετά  συνδικαλιστικά στελέχη σε μια σειρά οργανισμούς, όπως  στον ΕΦΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και  στις εργατικές διαφορές και στις τριμερής συμφιλιωτικές διαδικασίες.

  Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί άλλο για πολύ καιρό η ΓΣΕΕ, χωρίς την εκλογή διοίκησης, να συμμετέχει στην διαπραγμάτευση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την εκπροσώπηση στην ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή ΟΚΕ.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Παρουσία Μητσοτάκη το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ