Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 16:15

  Σ. Πέτσας προς ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό: "Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές"

  Σ. Πέτσας προς ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό: "Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές". Με αυτή τη φράση επέλεξε να τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν κλήθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, να σχολιάσει τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβάρυνσης των μη μισθωτών με το νέο ασφαλιστικό.

  Αναδεικνύοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη λογική της παρούσας κυβέρνησης και της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία παρέμβαση, η οποία έρχεται για να άρει αδικίες του παρελθόντος, θεμελιώνοντας ένα στέρεο και δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, ασφαλιστικό σύστημα.

  "Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από δώδεκα χρόνια, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις. Αντιμετωπίζει, πρώτα από όλα, τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες, άλλωστε, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Πρώτον, την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και δεύτερον, την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας. Αίρει, δηλαδή, τις αδικίες των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ στα θεμελιώδη ζητήματα του ύψους των εισφορών και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Και παρέχει, επιπλέον, ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας", σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

  Ο κ. Πέτσας εστίασε στο γεγονός ότι τόσο οι νέοι συνταξιούχοι, όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 30 και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις.

  "Το νομοσχέδιο καλλιεργεί έτσι την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους, και εμπνέει εμπιστοσύνη στους σημερινούς εργαζόμενους, στις νέες και τους νέους μας. Στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που θα ξέρουν ότι όσο δουλεύουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή τους. Άλλωστε, οι ισοπεδωτικές και τελικά αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ήταν όχι μόνο άδικες για όσους εργάστηκαν περισσότερο, αλλά και βλαπτικές για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού, αντί να επιβραβεύουν, απαξίωναν τα περισσότερα χρόνια εργασίας. Και κινητροδοτούσαν, έτσι, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία", είπε.

  Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι διαμορφώνεται μια κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτησή του, εκείνο που επιθυμεί.

  Για την κυβέρνηση, παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχει (και αυτό διεφάνη από τις τοποθετήσεις Πέτσα) το γεγονός ότι καθιερώνεται και μία άλλη κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους. "Καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών "ασφαλιστική οφειλή" και που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται, επίσης, το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη, δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους", τόνισε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ