Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 15:07

  Προϋπολογισμός: Επίτευξη στόχου φοροεσόδων - υστέρηση στο ΠΔΕ

  Προϋπολογισμός: Επίτευξη στόχου φοροεσόδων - υστέρηση στο ΠΔΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εντός του στόχου διαμορφώθηκε η εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο.  Ωστόσο μια μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από το ΠΔΕ οδήγησε σε συνολική υστέρηση εσόδων και σε χαμηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.

  Τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα  498 εκατ. ευρώ έναντι 729 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 και στόχου 1,269 δισ. ευρώ φέτος. Τα φορολογικά έσοδα  διαμορφώθηκαν σε 4,055 εκατ ευρώ αυξημένα κατά 7 εκατ ευρώ έναντι του στόχου. Αντιθέτως παρατηρήθηκε υστέρηση στο πεδίο των εσόδων λόγω του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και τούτο καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υπήρχαν εισροές κονδυλίων κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγγραφούν στο μήνα Φεβρουάριο (καλύπτουν ένα μέρος της υστέρησης των 644 εκατ ευρώ).  Συνολικά στα έσοδα η υστέρηση διαμορφώθηκε στα 645 εκατ ευρώ.

  Αυξημένες ήταν και οι δαπάνες, κατά 132 εκατ ευρώ έναντι του στόχου. Μία από τις αιτίες ήταν η συμμετοχή του κράτους στο swap της Εθνικής  Τράπεζας. Επίσης δόθηκαν επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ οι οποίες όμως θα μετρήσουν εθνικολογιστικά στο 2019 (σ.σ. πέραν των 150 εκατ. που δόθηκαν το 2019).

  Αναφορικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2020 ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

  "Τον Ιανουάριο είχαμε μία καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τα οποία κινήθηκαν εντός στόχου. Είχαμε εντούτοις μία υστέρηση στα έσοδα από επενδύσεις, η οποία οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Ένα σημαντικό μέρος, 350-400 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν τέλος Ιανουαρίου και θα μετρήσουν τον Φεβρουάριο. Επίσης, στις δαπάνες είχαμε μία μικρή υπέρβαση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανταλλαγή ομολόγων μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου, η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένους τόκους τον Ιανουαρίου και μειωμένους τον Μάρτιο. Κατά τα άλλα, ήταν ένας ήρεμος μήνας".

  Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου 2020:

  "Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 766 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 442 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.269 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 729 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.915 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 743 εκατ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται στα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.

  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.263 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 645 εκατ. ευρώ ή 13,2% έναντι του στόχου.

  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.055 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

  Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 98 εκατ. ευρώ από το στόχο (249 εκατ. ευρώ).

  Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 644 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 ανήλθαν στα 4.681 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.449 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι οι αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ, καθώς και οι αυξημένες αποδόσεις προς την Ε.Ε. κατά 141 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο.

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 132 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών στο σκέλος του ΠΔΕ κατά 122 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε αύξηση έναντι του 2019 στις εξής κατηγορίες δαπανών:

  α) αποδόσεις προς την Ε.Ε. κατά 141 εκατ. ευρώ (στις μεταβιβάσεις),

  β) τόκοι κατά 93 εκατ. ευρώ και

  γ) λοιπές κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις κατά 74 εκατ. ευρώ (που αφορούν στην κάλυψη ελλείμματος ΕΛΕΓΕΠ και στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας).

  Αντίθετα, η κατηγορία πρόσθετες αποδοχές (εντός της κατηγορίας παροχές σε εργαζομένους) εμφανίστηκε χαμηλότερη κατά 320 εκατ. ευρώ, καθώς το 2019 η κατηγορία αυτή περιλάμβανε τις πληρωμές των εφάπαξ ποσών του ν. 4575/2018”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ