Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Φεβ-2020 20:00

  Πότε θα μπουν στο QE οι ελληνικές τράπεζες

  Πότε θα μπουν στο QE οι ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μπορεί τα "φώτα" να έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα στο πόσο σύντομα μπορούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να επιβιβαστούν στο τρένο του QE μετά και την αναβάθμιση της Fitch, η οποία φέρνει τη χώρα μόλις δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πρώτες που θα περάσουν αυτό το κατώφλι. Όπως σημειώνουν σε εκθέσεις τους η Deutsche Bank και η Citigroup, τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία απολαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία από τους οίκους τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες (οι οποίες συνεχίζουν να βαθμολογούνται στην κατηγορία junk) όσο και από το αξιόχρεο της Ελλάδας. Πρώτα, όπως εκτιμούν, θέτουν υποψηφιότητα τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank.

  Η Fitch, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στο "ΒΒ", έθεσε τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών υπό θετική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, έθεσε υπό θετική αξιολόγηση το "BB+" που δίνει στις καλυμμένες ομολογίες της Alpha Bank, το "ΒΒΒ-" των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας (που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος II) καθώς και το "ΒΒ" των καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς. 

  Από τον Φεβρουάριο του 2018 η ΕΚΤ αποκλείει τα καλυμμένα ομόλογα τύπου CPT (Conditional Pass Through) από το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων CBPP3 και άρα και από τον νέο γύρο QE ο οποίος ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Έτσι, ενώ οι τίτλοι των ΕΤΕ και Πειραιώς είναι τύπου CPT, τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank έχουν δομή soft-bullet και άρα, σύμφωνα με τις Deutsche Bank και Citi, μπορούν σύντομα να γίνουν επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ.

  Τα καλυμμένα ομόλογα 

  Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank έχουν αξιολόγηση Ba1 (με θετικές προοπτικές) από τη Moody's και BB+ (υπό θετική αξιολόγηση) από τη Fitch. 

  Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ εάν η αξιολόγηση μη επενδυτικής βαθμίδας που έχουν οφείλεται στον περιορισμό που υπάρχει από τον κάθε οίκο για το πόσο υψηλότερα μπορεί να βαθμολογούνται αυτοί οι τίτλοι σε σχέση με την αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, στην περίπτωση της Ελλάδας το όριο αυτό (sovereign ceiling) είναι στο Baa1 από τη Moody's και στο BBB+ από την Fitch. Έτσι η τρέχουσα αξιολόγηση των τίτλων της Alpha Bank δεν περιορίζεται και έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί στην κατηγορία της "επενδυτικής βαθμίδας".

  Η Deutsche Bank αναμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank σε investment grade πολύ σύντομα και έτσι θα είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγορών της ΕΚΤ. Έτσι, παραμένει θετική για τα spreads των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων, αν και λόγω του χαμηλού όγκου των τίτλων που υπάρχουν (μόλις 2,35 δισ. ευρώ), δεν είναι εύκολο να τα αγοράσει κανείς στη δευτερογενή αγορά. 

  Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει και άλλος ένας πιστωτικά θετικός καταλύτης πέραν του rating των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών συστημικών τραπεζών καθώς εκτιμά ότι οίκοι θα προχωρήσουν σύντομα σε αναβαθμίσεις και της αξιολόγησης των ίδιων των τραπεζών. Η αναβάθμιση της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, όπως εξηγεί, θα αυξήσει το σκορ της χώρας στο λειτουργικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας της Fitch και στις αξιολογήσεις των τραπεζών. Παράλληλα, η αξιολόγηση αυτού του στοιχείου μαζί με άλλους οδηγούς όπως η ποιότητα του ενεργητικού, η κεφαλαιακή θέση και η κερδοφορία, επηρεάζουν στην ουσία τις συνολικές αξιολογήσεις τραπεζών. Έτσι, η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος και η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, μετά και τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς τους στην οποία προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να αυξήσει τις σύντομα τα ratings τους.

  Πάντως, η αναβάθμιση των τίτλων της Alpha Bank από μόνον έναν οίκο αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα δεν αρκεί για να μπουν και στον δείκτη iBoxx, τον διεθνή δείκτη αναφοράς για τα καλυμμένα ομόλογα τον οποίο και παρακολουθούν τα μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, επισημαίνει η Citi.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ