Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Φεβ-2020 12:58

  ESM: Δεν απαιτεί αποπληρωμή από Κύπρο μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

  ESM: Δεν απαιτεί αποπληρωμή από Κύπρο μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σήμερα "να παραιτηθεί από την υποχρεωτική υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων του ESM από την Κύπρο σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)". Σημειώνεται ότι χωρίς την απαλλαγή αυτή η Κύπρος θα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στον ESM 6,3 δισ. ευρώ.

  Όπως υπενθυμίζεται στην απόφαση, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης του ESM με την Κύπρο, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής προς το ΔΝΤ ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM καθίσταται κανονικά αμέσως οφειλόμενο και πληρωτέο. Η απαλλαγή που χορηγείται από τον ESM σημαίνει ότι η Κύπρος δεν υποχρεούται να προβεί σε τέτοια πρόωρη εξόφληση στο ίδρυμα.

  "Η πρόωρη αποπληρωμή του ανεξόφλητου δανείου της Κύπρου προς το ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για τη χώρα όσο και για τον ESM. Η Κύπρος έχει σήμερα μια θετική εικόνα στην αγορά και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποκαταστήσει το χρέος του ΔΝΤ με χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

  Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι "η Κύπρος θα συζητήσει με τον ESM τη δυνατότητα προπληρωμής μεριδίων των δανείων του ΕSM το 2021 ή το 2022, με την επιφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και μιας θετικής ανάλυσης κινδύνου - οφέλους".

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ