Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Φεβ-2020 08:08

  Διπλό ραντεβού σήμερα σε Αθήνα-Βρυξέλλες για τα πλεονάσματα

  Διπλό ραντεβού σήμερα σε Αθήνα-Βρυξέλλες για τα πλεονάσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η επόμενη κίνηση στο πεδίο της διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου και της μείωσης των πλεονασμάτων αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα σε δύο "τερέν": στην Αθήνα με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι για διήμερες επαφές, αλλά και στις Βρυξέλλες με τη Σύνοδο του Eurogroupworking Group, δηλαδή του οργάνου στο οποίο εκπροσωπούνται οι θεσμοί και τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών.

  Η θέση του Επιτρόπου προαναγγέλθηκε μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή". Αναφέρει ότι είναι θετικός σε παρεμβάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, αλλά με σεβασμό στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παράλληλα χθες ανακοίνωσε (μαζί με τον Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις) το δημόσιο διάλογο που θα λάβει χώρα όλο το 2020 για παρεμβάσεις και στους κανόνες του Συμφώνου.

  Ο Επίτροπος παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση των Θεσμών (σ.σ. που εκφράστηκε προηγουμένως και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τη σημασία που δίδεται στην αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και τη μείωση των κόκκινων δανείων, ως προϋπόθεση διασφάλισης της ανάπτυξης της οικονομίας.

  Ο Επίτροπος προανήγγειλε ότι θα συζητήσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αλλαγή στους εν λόγω κανόνες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει αυτή την περίοδο την έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου να ολοκληρώσει τις "ουρές" που υπήρχαν σε κάποια από τα προαπαιτούμενα και με στόχο η έκθεση που θα ανακοινωθεί στις 26 Φεβρουαρίου (μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του European Semester) να έχει  όσο το δυνατό πιο θετική χροιά.

  Είναι σαφές ότι στις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, δεν αναμένεται η λήψη κάποιας απόφασης. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξή του διευκρίνισε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup.

  Αυτό που επιδιώκεται είναι συμμαχίες, ώστε σταδιακά να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης των ελληνικών επιδιώξεών. Με τελικό ορόσημο τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο για το σύνολο των "αιτημάτων".

  Σήμερα ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών, μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, ο Επίτροπος θα απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές, στη Βουλή των Ελλήνων.

  Την Παρασκευή, ο Επίτροπος θα εγκαινιάσει τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Χώρο "ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ" και κατόπιν, θα εκφωνήσει ομιλία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις Επενδύσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα.

  Το EWG

  Αλλά και στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών και των Θεσμών (EWG), θεωρείται πιθανό να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Είθισται μετά από κάθε αποστολή θεσμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει την κατάσταση και να προβαίνει σε έναν απολογισμό ο οποίος ξεκινά μία συζήτηση. Η ελληνική πλευρά έχει - πέρα από τα προαπαιτούμενα – και τις  τρεις διαφορετικές προτάσεις που έχει καταθέσει για την εύρεση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου.

  Μένει βεβαίως να φανεί αν η απόφασή του Ολλανδού προέδρου του EWG να αποχωρήσει (σ.σ. προκειμένου να αναλάβει το θώκο του ΥΠΟΙΚ) διαφοροποιήσει τον προγραμματισμό. Καθώς αυτό που προέχει πλέον είναι άμεσα (πιθανότητα σήμερα) να αποφασιστεί ο / η διάδοχός του στη θέση.

  Το εν λόγω πρόσωπο έχει ειδική σημασία για την Αθήνα, αφού το EWG προετοιμάζει τη συνεδρίαση του Eurogroup στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που επιδιώκει η Αθήνα ούτως ώστε να δημιουργήσει ο χώρος εφαρμογής του σχεδίου μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ