Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 14:21

  Citigroup: Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη θα φέρει η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα

  Citigroup: Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη θα φέρει η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι πιστωτές της ΕΕ είναι έτοιμοι για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρεται η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο κ. Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.  Όπως είπε, η μείωση του στόχου στο 2,2% από 3,5% το 2021 δεν θα επηρέαζε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, εάν έλθει σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων.

  Όπως σχολιάζει η Citigroup η νέα ευρωπαϊκή στάση για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου σε μια εποχή όπου τα όπλα της νομισματικής πολιτικής θεωρείται ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί, είναι πιθανό να ωφελήσει εκείνες τις χώρες που έχουν και τον πιο περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, και κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

  Η Ελλάδα, τονίζει, "τρέχει" συνεχή πλεονάσματα κοντά στο 4% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μία μείωση των στόχων στο 2,2% του ΑΕΠ θα επιτρέψει σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξής του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, η οποία προς το παρόν δεν υπερβαίνει το 1,5% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ