Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 11:08

  Markit: Ο ΡΜΙ μεταποίησης καταγράφει την εντονότερη συνολική βελτίωση από τον Αύγουστο

  Markit: Ο ΡΜΙ μεταποίησης καταγράφει την εντονότερη συνολική βελτίωση από τον Αύγουστο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Ιανουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω και εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Συγχρόνως, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

  Με τη σειρά τους, οι κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής δεδομένων, τον Μάιο του 1999, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε οριακά.

  Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις από πλευράς κόστους αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, οι τιμές χρέωσης παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο.

  Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 54.4 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.9 μονάδες του Δεκεμβρίου.

  Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την ταχύτερη συνολική βελτίωση της υγείας του ελληνικού τομέα μεταποίησης που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2019 και ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2020. Βασικός παράγοντας που οδήγησε στη γενική αύξηση ήταν η ισχυρή και ταχύτερη άνοδος της παραγωγής.

  Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με αναφορές, συνδέθηκε με την υψηλότερη ζήτηση και την απόκτηση νέων πελατών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν επίσης σε αντιστοιχία με εκείνον που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2019.

  Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν δριμύτερη αύξηση των νέων εργασιών που εξασφάλισαν στο ξεκίνημα του 2020. Η έντονη αύξηση ήταν, όπως αναφέρθηκε, αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πελάτες του εξωτερικού και της αύξησης των πελατών.

  Η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε επίσης, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο. Μέλη του πάνελ ανέφεραν επίσης ότι η αύξηση των πελατών του εξωτερικού που επέστρεψαν ενίσχυσε τις πωλήσεις εξαγωγών.

  Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό προσωπικού τους με έντονο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε και ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Μάιο του 1999), λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής και των επενδύσεων.

  Ταυτόχρονα, η πίεση στο εργατικό δυναμικό εξακολούθησε να μειώνεται, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για δωδέκατο συνεχή μήνα. Παρόλα αυτά, η μείωση των εργασιών σε εκκρεμότητα ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή.

  Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις από πλευράς κόστους εντάθηκαν καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε. Το υψηλότερο κόστος επιβάρυνσης συνδέθηκε γενικότερα με τις υψηλές τιμές των προμηθευτών και τους αυξημένους ναύλους μεταφορών.

  Ο ρυθμός αύξησης συμβάδιζε, σε γενικές γραμμές, με την τάση που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εργοστασίου παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να παραμείνουν ανταγωνιστικές παρά τη μεγαλύτερη πίεση στα περιθώρια κέρδους.

  Παρόλα αυτά, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε, καθώς οι εταιρείες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τον όγκο αποθεμάτων πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων.

  Η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών και η ελπίδα για μεγαλύτερες επενδύσεις οδήγησαν, εν μέρει, στις υψηλότερες προσδοκίες που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής δεδομένων τον Ιούλιο του 2012 σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.

  Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: "Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν ένα δυναμικό ξεκίνημα του 2020, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής και των νέων εργασιών αυξήθηκε. Η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό παρέμεινε έντονη και οδήγησε στην πρόσφατη αύξηση.

  Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν, με τη σειρά τους, τη δραστηριότητα προσλήψεων, οδηγώντας σε άνοδο των επιπέδων απασχόλησης με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων, τον Μάιο του 1999.

  Η σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Ιανουάριο μεταφράστηκε σε εντονότερα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, καθώς οι προσδοκίες καταγράφηκαν στο υψηλότερο σημείο από τον αρχή συλλογής δεδομένων τον Ιούλιο του 2012.

  Η δριμεία και ταχύτερη αύξηση των τιμών εισροών άσκησε πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός αυτό, οι προσπάθειες των εταιρειών να παραμείνουν ανταγωνιστικές είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές χρέωσης να παραμείνουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ