Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 08:14

  Τα δύο ραντεβού των θεσμών στην Αθήνα - Τα ελληνικά αιτήματα για ελαφρύνσεις

  Τα δύο ραντεβού των θεσμών στην Αθήνα - Τα ελληνικά αιτήματα για ελαφρύνσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία εβδομάδα πολιτικών επαφών στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει με την έλευση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos μετά από πρόσκληση του ΙΟΒΕ.

  Ακολουθεί η άφιξη στην Αθήνα την Πέμπτη του νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, από τον οποίο η Αθήνα επίσης επιχειρεί να βρει χείρα βοηθείας στην προσπάθειά της να προωθήσει κάποια από τα αιτήματα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από (άμεση ή έμμεση) μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και τις θέσεις της για τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης σε αυτή και στην επόμενη αξιολόγηση με κορυφαίο το θέμα των τραπεζών.

  Οι συναντήσεις γίνονται στον απόηχο της στήριξης που έδωσε η γαλλική πλευρά, και εν μέσω της προσπάθειας που διαδραματίζεται και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για συμμαχίες.

  Πέρα από τις πολιτικές ζυμώσεις, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Μέσα από ανταλλαγή στοιχείων και εφαρμοστικού έργου το οποίο συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, αφού έχει συμφωνηθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης έως τις 15 Φεβρουαρίου.

  Επόμενος επίσημος σταθμός είναι το EuroWorking Group  της Πέμπτης στο οποίο όμως πιθανότατα πλέον το κέντρο βάρους θα μεταφερθεί στην προσπάθεια ομαλής έγκρισης του νέου επικεφαλής.

  Έτσι μένει να φανεί αν θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, αφού απομένει και άλλος χρόνος έως την ανακοίνωση της έκθεσης των θεσμών στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και τη σύνοδο του Μαρτίου που θα κληθεί να την επικυρώσει για να ακολουθήσει μετά άλλη μία "επίσκεψη" των θεσμών στην Αθήνα (για την επόμενη έκτη αξιολόγηση).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ