Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 13:05

  Morgan Stanley: Kίνηση-έκπληξη από την Fitch για την Ελλάδα

  Morgan Stanley: Kίνηση-έκπληξη από την Fitch για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μία κίνηση-έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε "BB", σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της note, επισημαίνοντας πως πλέον η Ελλάδα απέχει τώρα μόνο δύο βαθμίδες από την κατηγορία της "επενδυτικής βαθμίδας" από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης τους οποίους η ΕΚΤ "ακούει" έτσι ώστε να αξιολογεί την επιλεξιμότητα για το QE.

  Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η αναβάθμιση αυτή προσθέτει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σε θετική πορεία. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βελτιώνεται σταδιακά και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται πως "ανεβάζει" μομέντουμ επίσης.

  Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. Όλα αυτά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν θετικά στην αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους, επισημαίνει. Για τις αγορές, τονίζει, η πιθανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την "επενδυτική βαθμίδα", η οποία αναμένεται να ενισχυθεί στη συνέχεια, πιθανόν να βρεθεί  στο επίκεντρο φέτος.

  Οι επενδυτές, σημειώνει, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το β' τρίμηνο του έτους για την επόμενη "ετυμηγορία" των οίκων, με την S&P και την DBRS (24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η αξιολόγησή τους) να διατηρούν την ελληνική αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από την Fitch, δίνοντας ωστόσο θετικές προοπτικές κάτι που σηματοδοτεί την πιθανότητα θετικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα. Η βαθμολογία από τη Moody's για την Ελλάδα είναι η χαμηλότερη και το επόμενo review της θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου, ενώ η Fitch, η οποία δίνει πλέον την υψηλότερη βαθμολογία, θα επαναξιολογήσει πάλι στα τέλη Ιουλίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ