Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 11:49

  Χαμηλώνει τον πήχη για την "ετυμηγορία" της Fitch για την Ελλάδα η Citigroup

  Χαμηλώνει τον πήχη για την "ετυμηγορία" της Fitch για την Ελλάδα η Citigroup
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές "βλέπει" η Citigroup από την Fitch -στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αξιολόγησης για τη χώρα μας η οποία θα ανακοινωθεί αργά αύριο το βράδυ Παρασκευή- και όχι του rating της, το οποίο βρίσκεται στο "ΒΒ-" και τρία σκαλοπάτια κάτω από την "επενδυτική βαθμίδα".

  Αν και η αμερικάνικη τράπεζα το τελευταίο διάστημα μέσα από μπαράζ εκθέσεών της τόνιζε ότι αναμένονται πολλαπλές αναβαθμίσεις της Ελλάδας φέτος, φαίνεται πως χαμηλώνει τις προσδοκίες της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρώτη ετυμηγορία οίκου για φέτος.

  Θυμίζουμε πως η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα θα περάσει το κατώφλι του κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα όχι νωρίτερα από το 2022. Πιο αναλυτικά, εκτιμά πως μέσα στους επόμενους εννέα μήνες η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές από την S&P (από "ΒΒ-" με θετικές προοπτικές σήμερα, αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα) και στο "Βa3" με θετικές προοπτικές επίσης, από την Moody’s (από Β1 με σταθερές προοπτικές σήμερα, που σημαίνει αναβάθμιση επίσης κατά μία βαθμίδα).Τα επόμενα 2-4 χρόνια θα αναβαθμιστεί από την S&P στο "ΒΒΒ-", δηλαδή κατά δύο σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτική βαθμίδα) και από την Moody’s Baa3 (κατά τρία σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτικής βαθμίδα επίσης).

  Όπως αναφέρει η Citi σε νέο της σημείωμα, η Fitch έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν σημειωθούν τα εξής: μείωση του χρέους, διατηρήσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καλές σχέσεις  με τους  πιστωτές και μείωση του τραπεζικού κινδύνου για το κράτος.

  Όλα τα παραπάνω, επισημαίνει, φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έτσι εκτιμά πως η Fitch θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τις προοπτικές της χώρας σε θετικές αυτή την Παρασκευή. Η αμερικάνικη τράπεζα πάντως επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι παραμένει long στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα και η Societe Generale έβαλε στο "τραπέζι" την πιθανότητα αναβάθμισης των προοπτικών της Ελλάδας από τον οίκο και όχι του rating. Όπως σημείωσε σε πρόσφατο report της αναμένει αναβάθμιση της αξιολόγησης  της Ελλάδας από την Fitch, στις 24 Ιανουαρίου, ή τουλάχιστον αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές, τονίζοντας πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης υποστηρικτική, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

  Παράλληλα, η DZ Bank παρέκαμψε σε πρόσφατο σημείωμά της την προσεχή αξιολόγηση της Fitch, επισημαίνοντας πως εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα βελτίωσης της αξιολόγήσης της από τη Moody's, η οποία δίνει αξιολόγηση Β1 με σταθερές προοπτικές και τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από  την επενδυτική βαθμίδα. Όπως υπογράμμισε, όλα τα επιχειρήματα είναι υπέρ της αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή του "ΒΒ" σε μέσο όρο, αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων