Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 08:02

  FSRU και ΔΕΠΑ Δικτύων στο στόχαστρο του ΔΕΣΦΑ

  FSRU και ΔΕΠΑ Δικτύων στο στόχαστρο του ΔΕΣΦΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνάντησαν χθες οι τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι των διεθνών εταιρειών που ελέγχουν το πλειοψηφικό πακέτο του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. Ο Ceo της Snam Marco Alvera, της Enagas Marcelino Oreja Arburúa και της Fluxys Pascal De Buck, επισκέπτονται για πρώτη φορά από κοινού την Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

  Όπως ανακοινώθηκε επισήμως κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Παράλληλα, εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλα έργα ενεργειακών υποδομών και επαναβεβαιώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης των τριών εταιρειών, που είναι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ.

  Οι τρεις ισχυροί άνδρες του ΔΕΣΦΑ, που θα έχουν επαφές και με το ΥΠΕΝ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν επίσημα τις θέσεις της κυβέρνησης για την πορεία της αγοράς ενέργειας και το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για μια σειρά από άλλα επενδυτικά project, στον τομέα των υποδομών του φυσικού αερίου, τα οποία μάλιστα έχουν αποκτήσει νέα δυναμική ενόψει και των εξελίξεων που σηματοδοτεί η συμφωνία για τον East Med.

  Πιο συγκεκριμένα οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για είσοδο στο project κατασκευής νέου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU). Παράλληλα, εκφράστηκε ενδιαφέρον και για την αποκρατικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, ο διαγωνισμός για την οποία αναμένεται να διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του έτους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ εμφανίζονται να παρακολουθούν στενά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη οριστεί ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τις 14 Φεβρουαρίου.

  Τέλος οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ αναμένεται στις επαφές που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν και μια σειρά από άλλα θέματα ενδιαφέροντος του διαχειριστή, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή και οι ρυθμιζόμενες αποδόσεις που εξασφαλίζει, αλλά και τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ για την τροφοδοσία της Κρήτης με φυσικό αέριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ