Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 12:08

  Σπριντ του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές

  Σπριντ του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Αγώνα ταχύτητας ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ήδη, όπως έχει γραφτεί από το Capital.gr, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η απόφαση για τις αμοιβές των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα εισηγηθούν στην ηγεσία του υπουργείου τις νέες τιμές ζώνης.

  Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ είναι να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου οι νέες τιμές ζώνης προκειμένου να υπολογιστεί στη συνέχεια πώς επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον φόρο προκειμένου να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020.

  Για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες αναμένεται:

  -η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 3.500 περιοχών στην περιφέρεια αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές όπως τα Τουρκοβούνια, ο Άγιος Ιωάννης Βουλιαγμένης, περιοχές της ανατολικής Αττικής κα. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Πάρος κα. Από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αναμένεται σημαντική αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και κατά συνέπεια του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων ακινήτων

  -η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, αναμένεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, όπως είναι το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή κα

  Οι εκτιμητές

  Το έργο των εκτιμητών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και υποβολή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, ανεξαρτήτως αν έχουν καθοριστεί σε αυτές ζώνες ή όχι. Οι εκτιμητές επιλέγουν μία ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται να συντάξουν εισήγηση για τιμές εκκίνησης και αξίες οικοπέδων.

  Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επιλέγουν, υποβάλουν προαιρετικά δήλωση προτίμησης συγκεκριμένων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων, Κοινοτήτων, εντός της επιλεχθείσας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία δεν δεσμεύει τον Υπουργό Οικονομικών που αναθέτει το έργο στους εκτιμητές. Οι εκτιμητές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν προτίμηση για εκτιμήσεις ζωνών, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων δήλωσής τους, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψουν σημαντικά πρόσθετα έσοδα τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη αναμόρφωση άλλων φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ