Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Ιαν-2020 09:57

  Ταμεία: Στα "σκαριά νέα ρύθμιση 24 δόσεων για τους επιχειρηματίες

  Ταμεία: Στα "σκαριά νέα ρύθμιση 24 δόσεων για τους επιχειρηματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέα, μόνιμα "ανοιχτή" ρύθμιση όλων ασφαλιστικών χρεών εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων σε έως 24 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του "Κ" σε αρμόδιες υπηρεσίες, συμπληρώνοντας πως, μετά την προ τεσσάρων ημερών έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης των 24-48 δόσεων για οφειλές στην Εφορία (από 1/1/2020), πλησιάζει η ώρα της θέσπισης του διπλασιασμού των δόσεων της υφιστάμενης "πάγιας ρύθμισης" για ασφαλιστικές οφειλές (από τις 12, που είναι έως σήμερα, στις 24). Σύμφωνα, μάλιστα, με το βασικό σενάριο, η νέα ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, με σειρά αλλαγών στο ασφαλιστικό (αυξήσεις στις συντάξεις, μειώσεις εισφορών κ.λπ.) έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

  Έτσι, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να τεθεί σε ισχύ λίγο αφού ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, δηλαδή γύρω στα μέσα-τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Εφόσον επαληθευτεί το σχετικό σενάριο, θα αποτελέσει "ανάσα" σε έως 1 εκατ. οφειλέτες των Ταμείων, οι οποίοι παραμένουν εκτός ρυθμίσεων και προπαντός δεν μπόρεσαν να υπαχθούν σε εκείνη των 120 δόσεων.

  Τα βασικά χαρακτηριστικά

  Οι ίδιες πηγές του "Κ" αναφέρουν, σε σχέση με τα βασικά χαρακτηριστικά της υπό διαμόρφωσης νέας ασφαλιστικής ρύθμισης, πως:

  - Το πλήθος των μέγιστων δόσεων για τα Ταμεία δεν θα φτάσει τις 48 (σύμφωνα με όσα αρχικά εξέταζε το υπ. Εργασίας), καθώς οι 25 έως 48 δόσεις για την Εφορία αφορούν αποκλειστικά τις έκτακτες οφειλές. Τέτοιες (δηλ. έκτακτες) οφειλές δεν υφίστανται στα Ταμεία. Υφίστανται μόνο τακτικές οφειλές. Συνεπώς, οι μέγιστες δόσεις της σχεδιαζόμενης νέας "πάγιας ρύθμισης" θα αυξηθούν κατά 12, δηλαδή θα φτάσουν τις 24, όπως ισχύει και για τακτικές φορολογικές οφειλές.

  - Στις 24 δόσεις θα μπορούν να εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι οφειλέτες των Ταμείων, δηλαδή τόσο οι εργοδότες (με χρέη στο τέως ΙΚΑ) όσο και οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες (με χρέη στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ), αλλά και οι αγρότες (με χρέη στον τέως ΟΓΑ). Επίσης, θα μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες με χρέη ταυτόχρονα τόσο προς το τέως ΙΚΑ όσο και προς τον τέως ΟΑΕΕ (π.χ. επιχειρηματίες του εμπορίου οι οποίοι αυτασφαλίζονται και παράλληλα ασφαλίζουν το προσωπικό τους) ή το τέως ΕΤΑΑ.

  - Όπως και στην περίπτωση της ισχύουσας, πλέον, νέας "πάγιας ρύθμισης" των 24 δόσεων για τακτικές φορολογικές οφειλές, έτσι και στη σχεδιαζόμενη νέα "πάγια ρύθμιση" των 24 δόσεων στα Ταμεία, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως κάθε οφειλέτης, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός του, θα μπορεί να εντάσσεται σ' αυτήν.

  - Παράλληλα, δεν θα προβλέπεται κανένα "κούρεμα" προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων (όπως, π.χ., ίσχυε για τη ρύθμιση των 120 δόσεων). Αντίθετα, το σύνολο των ασφαλιστικών χρεών (κύρια οφειλή συν προσαυξήσεις, τέλη κ.λπ.) τα οποία θα εντάσσονται στην υπό διαμόρφωση ρύθμιση θα τοκίζονται με 1,5%.

  - Θα είναι διαρκώς "ανοιχτή" σε αιτήσεις. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει προθεσμία μέχρι την οποία θα μπορεί να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης. Έτσι, από τη στιγμή που η νέα ρύθμιση τεθεί σε ισχύ, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ενταχθεί, και αυτό ανεξάρτητα από το αν στο παρελθόν έχει χάσει άλλες ρυθμίσεις (π.χ. 12, 100, 120 δόσεων κ.λπ.).

  - Βασικός όρος για την τήρησή της θα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή της προβλεπόμενης μηνιαίας δόσης (ενδεχομένως να υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης έως δύο δόσεων), αλλά και, ταυτόχρονα, η εμπρόθεσμη πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Αθέτηση της μίας ή της άλλης προϋπόθεσης θα ισοδυναμεί με απώλεια της ρύθμισης. Θα υπάρχει, όμως, ευκαιρία επανένταξης στη ρύθμιση, εφόσον ο οφειλέτης εξοφλήσει ενδεχόμενες απλήρωτες δόσεις και τρέχουσες εισφορές.

  Έρχονται 70.000 νέες αιτήσεις για τις 120 δόσεις

  Εφαλτήριο για την ένταξη έως επιπλέον 70.000 αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, δικηγόρων και γιατρών στη ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί η 5μηνη παράταση την οποία ψήφισε η κυβέρνηση στην υποβολή σχετικών αιτημάτων.

  Αυτό αναφέρουν στο "Κ" ασφαλείς πηγές, εξηγώντας πως το παραπάνω πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών (ασφαλισμένων στο τέως ΕΤΑΑ) υπέβαλε μεν αίτημα προσδιορισμού των οφειλών του έως την 7η Οκτωβρίου, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν κατόρθωσαν, για τεχνικούς λόγους, να τα φέρουν σε πέρας.

  Έτσι, η κυβέρνηση θέσπισε τη δυνατότητα υποβολής υπαγωγής των 120 δόσεων έως τις 31 Μαΐου 2020. Δεδομένου ότι έως τώρα έχουν ενταχθεί λίγο πάνω από 430.000 οφειλέτες στην εν λόγω ρύθμιση, με την αναμενόμενη αποδοχή των 70.000 εκκρεμών αιτήσεων το σύνολο των "ρυθμισμένων" οφειλετών θα φτάσει κοντά στους 500.000, δηλαδή σχεδόν το 1/3. Εξ αυτών, οι 315.000 θα είναι αυτοαπασχολούμενοι (με οφειλές στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ), οι 85.000 θα είναι εργοδότες (με οφειλές στο τέως ΙΚΑ) και οι λίγο κάτω από 100.000 αγρότες (με χρέη στον τέως ΟΓΑ). Οι δε συνολικές ρυθμισμένες οφειλές θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 35 δισ. ευρώ που είναι ενταγμένες στο ΚΕΑΟ).


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ