Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 08:29

  Ούριος άνεμος για την κρουαζιέρα, αναμένεται νέα άνοδος το 2020

  Ούριος άνεμος για την κρουαζιέρα, αναμένεται νέα άνοδος το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακολουθώντας τη σημαντική αύξηση του Τουρισμού τη σεζόν που έκλεισε, ο κλάδος της κρουαζιέρας κινήθηκε επίσης ανοδικά,  ενώ θετικές είναι οι προοπτικές και για τη νέα χρονιά.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2019 ήταν περισσότερες κατά 14,34% (ανήλθαν στις 3.899 από 3.410 το 2018), ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση και της επιβατικής κίνησης. Οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν στις  5.537.500 (από 4.788.642 το 2018), σημειώνοντας άνοδο 15,64%.

  Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, "πρωταθλητής” στις αφίξεις ήταν το λιμάνι του Πειραιά, με 622 κρουαζιερόπλοια και 1,098 εκατ. επιβάτες. Όπως αναφέρει μάλιστα η Ένωση, το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε τη χρονιά που πέρασε μάλιστα σημαντική άνοδο ως προς τις από/επιβιβάσεις home porting (από 354.398 το 2018 σε 410.512 το 2019, ποσοστό αύξησης 15,83%). 

  Με εξαίρεση το Κατάκολο, όλα τα λιμάνια που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2018. Μετά τον Πειραιά, τη δεκάδα των λιμανιών με την υψηλότερη κίνηση συνθέτουν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα,  η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κεφαλλονιά και η Πάτμος.

  σδωψζψ

  Ανεβαίνουν οι προσδοκίες

  Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για επιπλέον άνοδο, πάνω από 10%, σε επιβατική κίνηση και αφίξεις, καθώς θα καταπλεύσουν νέα πλοία, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Όπως αναφέρει η ΕΛΙΜΕ, από τις προκρατήσεις που πραγματοποιούνται για το 2020, υπάρχει η προσδοκία η φετινή άνοδος να ξεπεράσει τα περσινά νούμερα. Προϋπόθεση εντούτοις για την επίτευξη των μεγεθών αυτών είναι η διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  Όπως σημειώνει δε στην ετήσια έκθεσή της η Cruise Line Industry Association (CLIA), φέτος ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας αναμένεται να αγγίξει τα 32 εκατ. επιβάτες, ενισχυμένος κατά 40% σε σχέση με το 2010. Οι μισοί εκ των επιβατών αυτών θα προέρχονται, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, από τη Βόρεια Αμερική. Η αγορά της Καραϊβικής θα αντιπροσωπεύει το 32% της ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς, ενώ θα υπάρξουν 278 νέα κρουαζιερόπλοια.

  Στελέχη του χώρου υπογραμμίζουν, εντούτοις, πως πρέπει να διατηρηθεί το θετικό momentum για την ελληνική κρουαζιέρα, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στο σκέλος της βελτίωσης των υποδομών, ώστε τα λιμάνια να υποδέχονται και μεγαλύτερου μεγέθους κρουαζιερόπλοια. Επίσης, επείγουν θέματα διαχείρισης των προορισμών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον "συνωστισμό” στο λιμάνι της Σαντορίνης, και τονίζουν τη σημασία των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

  Η πορεία των εσόδων

  Σύμφωνα με την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και ανήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ.

  Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας ήταν το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 45,4% επί του συνόλου. Ακολούθησαν το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι του Ηρακλείου, με 12,2% και 9,3% των εισπράξεων αντίστοιχα. Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 89,4% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 81,4% των συνολικών επισκέψεων επιβατών.

  Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν κατά 3,8% και διαμορφώθηκαν στις 1.865 χιλ. διανυκτερεύσεις, επηρεάζοντας θετικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από την κρουαζιέρα. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ