Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 07:58

  Μπροστά σε νέες επενδύσεις οι φαρμακευτικές

  Μπροστά σε νέες επενδύσεις οι φαρμακευτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εν αναμονή βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τον συμψηφισμό του clawback, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών (με τις οποίες βαρύνονται οι επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ- δημόσιων νοσοκομείων και στις τελικές δαπάνες του φαρμάκου), με τις επενδύσεις έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκδοση της ΚΥΑ η οποία θα φέρει την υπογραφή των υπουργών Άδωνη Γεωργιάδη και του Βασίλη Κικίλια, είναι θέμα χρόνου.

  Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα του R&D, θα δουν να μειώνεται το ύψος της επιβάρυνσης από το clawback. Όπως αναφερόταν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης φαρμάκων, δύνανται να απομειώνουν ισόποσα το ποσό της αυτόματης επιστροφής. Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της κλινικής έρευνας, αλλά και η αμεσότερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υπό ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασία και η ενίσχυση της οικονομίας.

  Όπως έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, 50 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστούν με το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2019 (το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019), ενώ υπάρχει πρόβλεψη εφαρμογής του μέτρου για το νέο έτος με συμψηφισμό 100 εκατ. ευρώ συνολικά και για τα δυο εξάμηνα, 50 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.

  Στο μέτρο θα ενταχθούν οι εταιρείες που ήδη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για το clawback και το rebate. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα συναφθεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, ενώ θα υπάρχει μηχανισμός πιστοποίησης των δαπανών για την διασφάλιση της διαφάνειας επί της διαδικασίας και ο συμψηφισμός θα ολοκληρώνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ. 

  Οι επενδύσεις 

  Ήδη υπάρχουν επενδυτικά σχέδια στα σκαριά από το φαρμακευτικό κλάδο.  Όπως για παράδειγμα αυτό του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer για τη δημιουργία digital hub στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέσα 2020 ενώ ως το 2021 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

  Και η φαρμακοβιομηχανία Demo υλοποιεί ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

  Είχε προηγηθεί η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για δεύτερη παραγωγική μονάδα στις Σάπες στη Ροδόπη. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης, μια καινοτομία που έχει αναπτύξει ερευνητικά η βιομηχανία.

  Με το μέτρο του συμψηφισμού θεωρείται από στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς πως θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για επενδύσεις.

  Μεγάλο το ύψος των επιστροφών

  Αν και φορείς του φαρμάκου χαιρετίζουν το συμψηφισμό των επιστροφών με τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, σημειώνουν πως το ποσό των 50 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ύψος των αυτόματων επιστροφών. 

  Η υπέρβαση φέτος αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πορεία της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, η "τρύπα" στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στα 810 εκατ. ευρώ. Για τη νοσοκομειακή, η υπέρβαση εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά αυτά προστεθεί η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις rebate, η φαρμακοβιομηχανία θα επιστρέψει συνολικά το 2019 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2018 ήταν 1,4 δισ. ευρώ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων