Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 11:18

  Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒ" από τον οίκο R&I

  Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒ" από τον οίκο R&I
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒ" από "Β+" με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή της πορεία. Αν και ο συγκεκριμένος οίκος δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους – Fitch, S&P, Moody's, DBRS – τους οποίους και λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ στις αποφάσεις της (και άρα έχουν σημασία για το πότε η Ελλάδα θα ανέβει στο τρένο του QE), ωστόσο η κίνησή του αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τις αγορές και την επενδυτική εμπιστοσύνη καθώς θέτει τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

  Ο δείκτης του δημόσιου χρέους μειώνεται λόγω της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επισημαίνει. Παρά το υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος, η βιωσιμότητά του βελτιώθηκε, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθερή πολιτική βάση, ενώ το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί εάν σημειωθεί πρόοδος στην ατζέντα πολιτικής της για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των  ιδιωτικοποιήσεων. Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η R&I προχωρά έτσι στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

  Το α 'εξάμηνο του 2019, όπως αναφέρει, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εκλογές, αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανακάμψει στο β' εξάμηνο του 2019 και το 2020, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος. Αναμένεται επίσης ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν μετά και την εκλογή της Ν.Δ, καθώς στις βασικές της πολιτικές είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος. Η κυβέρνηση και η Κομισιόν, όπως επισημαίνει ο οίκος, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 2,0% και 1,8% αντίστοιχα. Η R&I αναμένει σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 2% και το 2020, χαμηλότερα από το 2,8% που "βλέπει" η κυβέρνηση.

  Τράπεζες


  Οι κεφαλαιακοί δείκτες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας κινούνται υψηλότερα από τις απαιτήσεις του SSM, όπως τονίζει, ενώ η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει, με τις καταθέσεις να αυξάνονται σταθερά. Ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται με μέτριο ρυθμό, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά εξακολουθούν να μειώνονται. Ο δείκτης NPE εξακολουθεί να είναι υψηλός, ωστόσο η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντας τον ρόλο των τραπεζών στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

  Πλεονάσματα - Χρέος

  Τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνται υψηλότερα του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, και φέτος η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 4,3% ενώ το 2020 αναμένεται να κινηθεί στο 3,7%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον θα προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων. Αν και η προσοχή θα στραφεί, σύμφωνα με τον οίκο, στο εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει των στόχο για τις εισπράξεις, είναι απίθανο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, με βάση τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους οφείλεται σε δημόσιους οργανισμούς, με τη μέση λήξη να ξεπερνά τα 20 έτη και το μέσο σταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1-2%. Χάρη εν μέρει στο μεγάλο cash buffer, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει μειωθεί. Πάντως, ο οίκος σημειώνει πως το παραγωγικό κενό είναι σημαντική πρόκληση και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι διψήφιο, αν και χαμηλότερο από πριν. Τα μεγάλα χρέη τόσο του κυβερνητικού όσο και του ιδιωτικού τομέα καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η R&I τονίζει έτσι πως θα παρακολουθεί στενά τη διαχείριση πολιτικής της νέας κυβέρνησης, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να προωθήσει τις προσπάθειες που είχαν παγώσει έως τώρα, για την τόνωση του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα: Χρ. Σταϊκούρας: Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ από τον οίκο R&I

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ