Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 08:24

  Μέτρα για επενδύσεις σε start – ups και πράσινη ανάπτυξη, ετοιμάζει η κυβέρνηση

  Μέτρα για επενδύσεις σε start – ups και πράσινη ανάπτυξη, ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Μέτρα που θα καταστήσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο έναν ασφαλή τόπο επενδύσεων, θα προωθήσει από το νέο έτος το Υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα που αναμένονται εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός καινούργιου brand name για την ελληνική χρηματαγορά, ώστε η Ελλάδα να μεταβληθεί στο οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προκλήσεις και ευκαιρίες που φέρνουν η βιώσιμη ανάπτυξη και η ψηφιακή μεταμόρφωση.

  Όπως αποκάλυψε, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, μιλώντας στο 17ο Συνέδριο Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, με το νέο έτος, το Υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει μία σειρά νέων ρυθμίσεων, οι οποίες: 

  1) Θα στοχεύουν να διευκολύνουν τη σύσταση ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα τονωθούν οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (start ups), νέες τεχνολογίες και επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

  2) Θα εισαχθούν για πρώτη φορά διατάξεις με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ένα από τα πιο νευραλγικά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. 

  Τα μέτρα για την Κεφαλαιαγορά

  Τα νέα μέτρα θα συμπληρώσουν τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την Κεφαλαιαγορά και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Ζαββός, στόχος του Υπουργείου είναι η προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών: 

  α) Μέσω της θεσμικής θωράκισης της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς με σημαντικές εξουσίες οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα για αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων.

  β) Μέσω του νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αποφευχθούν εκείνα τα φαινόμενα που κονιορτοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. "Η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η ακεραιότητα θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, ώστε οι Έλληνες πολίτες να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία", είπε ο κ. Ζαββός, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις για την εταιρική διακυβέρνηση θα αφορούν δύο άξονες: 

  - Την εσωτερική οργάνωση της εταιρίας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται οι διατάξεις του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δημιουργία πολιτικών καταλληλότητας και πολιτικών αυτό-αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

  - Τη βελτίωση της σχέσης της εταιρίας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.

  γ) Μέσω της συστηματικότερης παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Έτσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα, περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα.

  δ) Μέσω της θεσμοθέτησης αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών στρατηγικών.

  Έρχεται αυστηρό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος

  Οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για την Κεφαλαιαγορά και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, έρχονται μετά τις δράσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της δημιουργίας ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.

  Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση του ελληνικού APS "Ηρακλής", το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών έως και κατά 30 δισ., δηλαδή κατά το 40% του συνολικού τους ποσού, ο κ. Ζαββός είπε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία τυποποιημένων και διαφανών διαδικασιών που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του επενδυτή.

  Επιπλέον, τα αυστηρά κριτήρια και η δομή που προβλέπει η τιτλοποίηση, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση των εγγυημένων ομολόγων του σχεδίου Ηρακλής από έναν πιστοποιημένο οίκο αξιολόγησης, δίνουν μία πολύ ευκρινή εικόνα της επένδυσης, ανέφερε.

  Το σχέδιο της κυβέρνησης για το rebranding της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του τραπεζικού συστήματος, θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός αυστηρού νομικού πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

  Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση, καθώς η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) την κατέταξε πρόσφατα στην πρώτη κατηγορία Χωρών υπό Κανονική Παρακολούθηση (Regular Follow-Up).

  "Σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που σκοπό έχει τον έλεγχο των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων και τη διαφάνεια των εταιρικών δομών, έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα ασφαλές χρηματοπιστωτικό σύστημα", είπε ο κ. Ζαββός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ