Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 08:17

  Σε αναβρασμό η αγορά των φαρμακευτικών

  Σε αναβρασμό η αγορά των φαρμακευτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον έλεγχο της υπέρβασης που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, τόσο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη (από τα φαρμακεία), όσο και σε αυτή των νοσοκομείων, αλλά και τη μείωση της επιβάρυνσης του clawback, και όχι την ανακατανομή της, ζητούν οι φαρμακευτικές από το υπουργείο Υγείας.

  Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όπου τέθηκε επί τάπητος η στάση του κλάδου απέναντι στις συνεχείς επιβαρύνσεις.

  Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός και του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων για φάρμακα είναι κλειστός και οι επιπλέον δαπάνες καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback. Για τον ΕΟΠΥΥ το πλαφόν στο κονδύλι παραμένει και φέτος στα 1,94 δισ. ευρώ, για το ΕΣΥ στα 513 εκατ.

  Ο εκτροχιασμός όμως του φαρμάκου χτυπάει φέτος "κόκκινο", φτάνοντας το 1,2 δισ., καθώς σύμφωνα με την πορεία της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, η "τρύπα" στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στα 810 εκατ. ευρώ.

  Για τη νοσοκομειακή, η υπέρβαση εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά αυτά προστεθεί η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις rebate, η φαρμακοβιομηχανία θα επιστρέψει συνολικά το 2019 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2018 ήταν 1,4 δισ. ευρώ. 

  Πέρσι στα νοσοκομεία, με κλειστό προϋπολογισμό 468 εκατ. ευρώ η υπέρβαση άγγιξε τα 279 εκατ., το 2017 με κονδύλι 498 εκατ. η υπέρβαση ήταν 199 εκατ. και το 2016, τη χρονιά που μπήκε πλαφόν και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα, η διαφορά ήταν 154 εκατ. σε σχέση με το όριο των 523 εκατ.

  Οι αποφάσεις του ΣΦΕΕ

  Την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο κατανομής του clawback σε ποσοστό 75%-25% (αντί για 90%-10%) όπου από την ανάπτυξη του 25% εξαιρεί όλα τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, απέρριψε με συντρηπτική πλειοψηφία ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του.

  "Εγκρίθηκε η θέση του ΣΦΕΕ, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη λογική εξαιρέσεων κατηγοριών προϊόντων και απορρίπτει την, ως άνω, πρόταση του Υπουργείου επί της Αρχής, καθώς το κύριο πρόβλημα σχετικά με το clawback δεν αφορά στην κατανομή αυτού, αλλά στο υπέρογκο ύψος του. Τέλος, προκρίθηκε η πρόταση του ΣΦΕΕ για άμεση επιβολή μέτρων το 2020 και σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Πολιτεία για τα έτη 2021-2023", σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

  Συμψηφισμός με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

  Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση προχωρά στη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στους τομείς της παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης και διενέργειας κλινικών μελετών. Ο συμψηφισμός θα αφορά δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα φθάνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακό κίνητρο στην αγορά.

  Φορείς από το χώρο της αγοράς θεωρούν όμως μικρό το ποσό των 50 εκατ., όταν το ύψος του clawback θα φτάσει φέτος το 1,2 δισ. Ούτε όμως η ανακατανομή του clawback, όπως συμπληρώνουν, θα ανακουφίσει τον κλάδο, αφού το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τις φαρμακευτικές που διακινούν πρωτότυπα φάρμακα. Η ανακατανομή του clawback σημαίνει πως το 75% θα το πληρώνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) βάσει του μεριδίου αγοράς τους, ενώ το υπόλοιπο 25% θα επιβάλλεται στα πρωτότυπα φάρμακα.

  Οι φαρμακευτικές έχουν καταθέσει προτάσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, με διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες, και ζητούν να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, όπως να εφαρμοστούν μητρώα ασθενών, τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα, να υπάρξει αποδοτικός οργανισμός αξιολόγησης ΗΤΑ, μηχανοργάνωση νοσοκομείων, διαχωρισμός ασφαλισμένων-ανασφαλίστων κ.ά. 

  Μειώσεις στις τιμές τριών χιλιάδων φαρμάκων

  Την ίδια ώρα εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων.

  Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων