Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 16:03

  Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την προαιρετική επικουρική ασφάλιση των νέων αυταπασχολούμενων

  Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την προαιρετική επικουρική ασφάλιση των νέων αυταπασχολούμενων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση στο επικουρικό και το εφάπαξ των ασφαλισμένων, από το 2020, μελών εταιρειών (πλην ΑΕ), των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων και "μπλοκάκηδων"  (δηλ. στους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ/ΤΑΕ κλπ.) προβλέπει σενάριο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να καταθέσει τον ερχόμενο Ιανουάριο. 

  Στόχος είναι, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των κύριων συντάξεων όσων έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο (πχ πάνω από 35 έτη), η ενίσχυση των συνολικών αποδοχών των συνταξιούχων. Και αυτό γιατί, εκτός από την κύρια σύνταξη, θα μπορούν –εφόσον το επιλέξουν– να λάβουν μελλοντικά επικουρική σύνταξη αλλά και εφάπαξ.

  Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, εξηγώντας πως το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι να μπορούν, όσοι επαγγελματίες ασφαλισθούν για πρώτη φορά από το 2020, εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν –δηλαδή προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά– να καταβάλλουν και τις σχεδιαζόμενες προκαθορισμένες εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας.

  Ποιους αφορά η επιλογή

  Η επιλογή αυτή θα δίδεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ/ΤΑΕ κλπ.), στον οποίο υπάγονταν οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και άλλοι αυταπασχολούμενοι, οι οποίοι, με βάση τα ισχύοντα έως τώρα δεδομένα, πληρώνουν μόνο εισφορές κύριας σύνταξης (μαζί και υγείας και ανεργίας) και όχι εισφορές επικουρικού - εφάπαξ.

  Οι μόνοι, κατά κύριο λόγο, αυταπασχολούμενοι οι οποίοι πληρώνουν εισφορές επικουρικού - εφάπαξ είναι οι αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί, δηλαδή οι αυτασφαλισμένοι του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν και το 2020 (όπως ισχύει διαχρονικά μέχρι και φέτος), να καταβάλλουν υποχρεωτικά, τις σχεδιαζόμενες προκαθορισμένες εισφορές μεταξύ 42-61 ευρώ/μήνα υπέρ του επικουρικού και μεταξύ 26-37 ευρώ/μήνα υπέρ του εφάπαξ.

  Τις νέες αυτές εισφορές (οι οποίες θα είναι ανεξάρτητες από το εισόδημα του κάθε επαγγελματία) θα μπορούν, προαιρετικά, από το 2020 να καταβάλλουν και οι άλλοι νέοι αυταπασχολούμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα αποκλείονταν από αυτό το δικαίωμα.

  Πληροφορίες του  Capital.gr αναφέρουν πως οι μελλοντικές απολαβές (σε επικουρική σύνταξη) από την καταβολή εισφορών υπέρ του επικουρικού αναμένεται –με βάση και τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κατ΄εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ– να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ/μήνα.

  Το νέο επικουρικό

  Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, οι παροχές υπό τη μορφή επικουρικής σύνταξης θα προκύπτουν με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), δηλαδή το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα με νοητή κεφαλαιοποίηση.

  Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως εξακολουθεί να "παίζει” το σενάριο της "επαγγελματοποίησης” της επικουρικής ασφάλισης (βάσει του πορίσματος της ομάδας εργασίας την οποία συνέστησε ο Υφυπ. Εργασίας, Νότης Μηταράκης) και πως οι τελικές αποφάσεις για τον χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης θα ληφθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ