Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Δεκ-2019 08:25

  Την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPLs

  Την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση του ελληνικού Asset Protection Scheme για τη συστημική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (σχέδιο "Ηρακλής").

  Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραλάβει σήμερα τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για τον "Ηρακλή". 

  Η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η  χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.

  Ο "Ηρακλής" βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του "Ηρακλή" θα φέρουν αξιολόγηση "ΒΒ-", δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

  Το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (senior), έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς. Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ.

  Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer.

  Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit Default Swaps). 

  Με τη μεταβίβασή τους στο SPV του "Ηρακλή", τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων.

  Η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.

  Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή τους στο ελληνικό APS, οι τράπεζες αναμένεται να εξασφαλίσουν μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό τους (RWA) για τα senior ομόλογα που θα φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου και θα διακρατήσουν οι ίδιες, με όφελος την απελευθέρωση κεφαλαίων από τους ισολογισμούς τους.

  Παράλληλα, κατόπιν της συμμετοχής τους στον "Ηρακλή", οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις και να αντλήσουν κεφάλαια, τα οποία απαιτεί η προσαρμογή τους στις πανευρωπαϊκές διατάξεις περί MREL, μέχρι το 2025.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ