Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Δεκ-2019 21:02

  Ταμεία: Τι αλλάζει στο "καθεστώς" της ασφαλιστικής ενημερότητας των επαγγελματιών

  Ταμεία: Τι αλλάζει στο "καθεστώς" της ασφαλιστικής ενημερότητας των επαγγελματιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Τέλος στις ασαφείς προϋποθέσεις του νόμου Κατρούγκαλου προκειμένου να λάβει ένας επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

  Και αυτό γιατί βασικός όρος για να είναι ένα μέλος εταιρείας (πλην Α.Ε.), ένας ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης ή ένας αμειβόμενος με "μπλοκάκι" ασφαλιστικά ενήμερος θα είναι –σύμφωνα με το βασικό σενάριο– η εμπρόθεσμη πληρωμή των μηνιαίων εισφορών που ο ίδιος έχει επιλέξει και όχι των εκάστοτε κατώτατων εισφορών, όπως ισχύει σήμερα. Πληρώνοντας κάθε αυτοαπασχολούμενος τις προκαθορισμένες εισφορές του κάθε μήνα, θα μπορεί να προβαίνει απρόσκοπτα σε ένα πλήθος κρίσιμων οικονομικών συναλλαγών, όπως να λάβει ή να ανανεώσει δάνειο άνω των 6.000 ευρώ, να μεταβιβάσει ένα ακίνητο ή αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

  Η σχεδιαζόμενη αλλαγή αυτή στο "καθεστώς" λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας αναμένεται –σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ" από στελέχη του υπ. Εργασίας– να συμπεριληφθεί στο ίδιο ν/σ με το καινοτόμο και επωφελές –σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό– για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σύστημα προκαθορισμένων εισφορών.

  Το κυβερνητικό σχέδιο

  Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", εκείνο το οποίο εξετάζεται από αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας είναι να αποκτά κάποιος επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον καταβάλλει τις εισφορές κάθε μήνα κατά την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου, βάσει της κλίμακας την οποία ο ίδιος θα επιλέγει (και όχι πληρώνοντας τις εκάστοτε κατώτατες εισφορές όπως ισχύει σήμερα), χωρίς να αποκλείεται να προβλεφθεί ένα περιθώριο καθυστέρησης έως δύο δόσεων.

  Παράλληλα με την εμπρόθεσμη καταβολή των προεπιλεγμένων εισφορών, ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει και να πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης αυτής, όλες τις οφειλές οι οποίες αντιστοιχούν στο διάστημα προ των εκάστοτε τρεχουσών εισφορών.

  Τι ισχύει σήμερα

  Αντίθετα, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016), αλλά και τη μετέπειτα τροποποίησή του σε σχέση με το θέμα αυτό (2019), οι προϋποθέσεις για τη λήψη ενημερότητας είναι εξαιρετικά πιο σύνθετες. Και αυτό γιατί δεν απαιτείται μόνο η εμπρόθεσμη καταβολή των εκάστοτε ελαχίστων εισφορών, αλλά και των εκάστοτε ληξιπρόθεσμων, βάσει της εκάστοτε τελικής ετήσιας εκκαθάρισης, ασφαλιστικών κρατήσεων.

  Συγκεκριμένα, πρέπει ταυτόχρονα ένας επαγγελματίας να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προ του 2017 ή, αν έχει, να τις έχει ρυθμίσει και να πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης αυτής. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει καταβάλει όλες τις εισφορές του 2017 αλλά και του 2018, όπως αυτές έχουν προκύψει από την τελική εκκαθάρισή τους, και ταυτόχρονα να εξοφλεί, εμπρόθεσμα κάθε μήνα, τις κατώτατες εισφορές κύριας (175 ευρώ/μήνα).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ