Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 10:17

  Σταϊκούρας για μέρισμα: Από τις 17/12 η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

  Σταϊκούρας για μέρισμα: Από τις 17/12 η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διευκρινίσεις και οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα έδωσε μιλώντας στον  ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Είπε πως ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban. Εκτίμησε ότι η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

  Απαντώντας σε όσους περίμεναν αλλά δεν πήραν το μέρισμα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι "δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα" και τόνισε ότι υπάρχουν επιδόματα. Όσο αφορά στο γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, είπε ότι "τότε θα μας έλεγαν ‘δίνετε ψίχουλα’, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ" και διερωτήθηκε αν "τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια". Ανέφερε θα ήμουν "ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αυτά όμως δεν υπάρχουν".

  "Οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στην προηγούμενη κυβέρνηση που "έξι μήνες πριν μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες", επαναλαμβάνοντας ότι τα ταμεία ήταν μείον, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

  Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι, "ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης" και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔΕΗ με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.

  Οι δικαιούχοι

  Χθες ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τους όρους διανομής του μερίσματος.

  Ανέφερε ότι σε 250.000 νοικοκυριά (που αριθμούν 953.000 μέλη) θα διανεμηθεί η έκτακτη ενίσχυση ύψους 175 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ ανά νοικοκυριό και κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική τροπολογία η οποία θα ψηφισθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

  Δικαιούχοι είναι σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα 250.000 νοικοκυριά, που αριθμούν 953.000 μέλη, και που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

  Πρώτη Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.

  Δεύτερη Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 163.778.

  Τρίτη Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 40.927.

  Τέταρτη Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 25.632.

  Επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:

  - Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

  - Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

  - Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ