Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 16:14

  Το μεταμεσονύκτιο "παρασκήνιο" στο χθεσινό Eurogroup

  Το μεταμεσονύκτιο "παρασκήνιο" στο χθεσινό Eurogroup
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Μπορεί για την Ελλάδα η αμεσότητα του ενδιαφέροντος για τις αποφάσεις που αφορούν στην έγκριση της απόδοσης των "κερδών” από τα ANFAs και SMPs να είχε τον πρώτο λόγο στο Eurogroup που άρχισε στις 4/12, αλλά όσα συνέβησαν στη συνέχεια στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση (5/12), ίσως αποδειχθούν σημαντικότερα. 

  Οι Υπουργοί Οικονομικών για άλλη μία φορά υποχρεώθηκαν σε πολύωρη συζήτηση που αφορούσε στις "αλλαγές” που θα πρέπει να δρομολογηθούν στον ρόλο του ESΜ –του μεγαλύτερου δανειστή του ελληνικού δημοσίου– και ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει από τον περασμένο Ιούνιο, υποχρεώθηκαν να παραπέμψουν την ολοκλήρωση των αποφάσεων για το... α'  τρίμηνο του 2020. 

  Η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι το θέμα θα έκλεινε την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής (την τελευταία του 2019) και θα ήταν το "αποκορύφωμα” των προσπαθειών αναμόρφωσης της αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη, ενόψει του νέου κύκλου οικονομικής επιβράδυνσης που αντιμετωπίζει. 

  Οι υπουργοί Οικονομικών δεν τα κατάφεραν, παρ' ό,τι "ΟΛΟΙ” έχουν υπογράψει από τον περασμένο Ιούνη το περιεχόμενο των "αλλαγών”. 

  Τι συνέβη; Η Ιταλία έχει θέσει σε αμφισβήτηση τους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Ιούνη, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει δεχθεί ισχυρή πίεση για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απόρριψή της όταν έρθει για έγκριση στο κοινοβούλιο στη Ρώμη. 

  Χθες βράδυ, ή μάλλον λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έγινε σαφές μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι είναι αδύνατο για την ιταλική κυβέρνηση να οδηγήσει τη συμφωνία στη Βουλή της... Κατά τη γνωστή μέθοδο και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες για κάποιου είδους συμβιβασμό οι ΥΠΟΙΚ κατέληξαν να αναθέσουν σε μία Επιτροπή για περαιτέρω τεχνική επεξεργασία τα προβλεπόμενα και να επανέλθει το θέμα κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο, αφού προηγηθούν κάποιες σημαντικές εκλογές στη Β. Ιταλία...

  Ποια είναι η πέτρα του σκανδάλου; Αφορά κυρίως το πώς και με ποιές προϋποθέσεις μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης θα μπορεί να απευθυνθεί για "βοήθεια” στον ESM που αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 410 δισ. ευρώ, αν προκύψει ανάγκη. Βασική προϋπόθεση για τη βοήθεια είναι να διαθέτει τη βεβαίωση "βιωσιμότητας” του δημόσιου χρέους της. Με τη συμφωνία του Ιουνίου προβλεπόταν ότι την εκτίμηση της βιωσιμότητας θα την έκαναν ο ESM και η Κομισιόν, "ενημερώνοντας και την ΕΚΤ”. Αν υπήρχε διαφωνία στην εκτίμηση, τότε θα βάρυνε η εκτίμηση της Κομισιόν, αλλά θα είχε ο ESM την ευθύνη για να κρίνει το αν η χώρα που ζητούσε τη "βοήθεια” θα ήταν ικανή να αποπληρώσει το δάνειο και πώς. Δηλαδή έμμεσα ο ESM του οποίου το ΔΣ αποτελούν οι ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών της Ευρωζώνης, θα διαμόρφωνε τους όρους και τις προϋποθέσεις γι' αυτό. Οι Ιταλοί στους οποίους αναλογεί μεγάλο μέρος της ευθύνης στη συγκρότηση του Ταμείου λόγω μεγέθους οικονομίας – είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία – δεν δέχονται την "ισορροπία” αυτή, ήτοι να είναι ο ESM που θα αποφασίζει το πώς θα πάρει τη βοήθεια ενώ η χώρα θα έχει συμβάλει στη χρηματοδότησή του σε πολύ μεγάλο μέρος... Η πίεση που έχει δεχθεί η κυβέρνηση της Ρώμης αφορά ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή έχει παραχωρήσει τη δημοσιονομική της εθνική κυριαρχία στο "κονκλάβιο” διοίκησης του ESM που θα ελέγχεται από άλλους που έχουν συμβάλει με πολύ λιγότερα κεφάλαια στη συγκρότηση του ESM.

  Ενα δεύτερο σημείο πρωθύστερης α-συμφωνίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αλλαγές προβλέπουν τη δυνατότητα του ESM να δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αναδιάρθρωσης/Εκκαθάρισης Τραπεζών μέχρι αυτό να αποκτήσει επαρκή για το έργο του κεφάλαια, αλλά με προϋποθέσεις οι οποίες βάζουν "φρένο” στη σχέση τραπεζών και δημοσίου χρέους. Στην Ιταλία για παράδειγμα το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων είναι στην κατοχή των τραπεζών...

  Ολα αυτά και πολλά άλλα που μπήκαν στο τραπέζι χθες βράδυ μετά τα μεσάνυκτα χωρίς να βρουν συμβιβαστική απάντηση, οδήγησαν σε "μετάθεση” το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας για το 2020. 

  Για την Ελλάδα, όπως είναι φανερό, όλα τα σημεία που εμπεριέχονται στην αλλαγή του ρόλου του ESM, αποτελούν στην πραγματικότητα το "πλαίσιο” μέσα στο οποίο θα αντιμετωπισθούν τυχόν "δυσκολίες” που θα μπορούσαν να προκύψουν στο κοντινό μέλλον. Πότε; Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στόχων για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την απομείωση του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού NPLs ως προς το ΑΕΠ της χώρας. 

  Σε κάθε περίπτωση δηλαδή αφορούν την Ελλάδα, από τη στιγμή που θα καταφέρει να φτάσει στην "θέση” της Ιταλίας όσον αφορά το χρέος αλλά και τις τράπεζες...     

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων