Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 15:34

  Θ. Σκυλακάκης: Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι συνταγματική - χτυπά την φοροδιαφυγή

  Θ. Σκυλακάκης: Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι συνταγματική - χτυπά την φοροδιαφυγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αύξηση του ποσοστού του εισοδήματος που πρέπει κάθε φορολογούμενος να ξοδέψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι απολύτως συνταγματικό μέτρο που υπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας γιατί χτυπά την φοροδιαφυγή, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στα ερωτήματα που θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επί του θέματος στην Έκθεση (άρθρο 7) της επί του φορολογικού νομοσχεδίου. 

  Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ειδικά από τον ΦΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ με αυξητικές τάσεις. "Σημειώστε ότι στον προϋπολογισμό έχουν καταχωρηθεί έσοδα από φοροδιαφυγή ύψους  557 εκατ. ευρώ. Αν υπάρχει επιβάρυνση όσων δεν πιάσουν τον στόχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα καταγραφεί το 2021. Το μέτρο που φέρνουμε έχει γίνει δεκτό από τους θεσμούς και βασίζεται σε νόμο του 2016. Είναι μέτρο που έχει πολύ ισχυρή τεχνική στήριξη σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή". 

  Ειδικότερα για όσα αναφέρει η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως "είναι προφανές ότι η αναλογικότητα που επικαλείται η  Επιτροπή της Βουλής επιτυγχάνεται απολύτως. Το πώς συμβαίνει αυτό αιτιολογείται πλήρως. Όλοι ξέρουμε ότι οι ταμειακές μηχανές μπορεί να εκδίδουν παραστατικά που είναι πλαστά. Πρόσφατα η ΑΑΔΕ αποκάλυψε κύκλωμα 100 ταμειακών μηχανών που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι ταμειακές μηχανές χακάρονται. Τα POS όμως δεν χακάρονται. Το μέτρο είναι αναγκαίο όχι μόνο γιατί δίνει ισχυρό αντικίνητρο στους πολίτες αλλά και γιατί εμποδίζει τα πλαστά παραστατικά". 

  Πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα από ηλεκτρονικές συναλλαγές

  Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αναφερθεί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στη σημαντική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων την οποία προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος. Το νέο μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 6,1 δισ. των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, είπε ο υπουργός επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ. 

  Μ. Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ