Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 11:18

  Σεντένο: Θετικό μήνυμα στους επενδυτές η έγκριση των τελευταίων μέτρων για την Ελλάδα

  Σεντένο: Θετικό μήνυμα στους επενδυτές η έγκριση των τελευταίων μέτρων για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:55

  Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν το τελευταίο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

  Η Ελλάδα εκπλήρωσε επιτυχώς όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup ενέκρινε τα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους, ήτοι την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και τη μείωση στο μηδέν της ενίσχυσης (step-up) του περιθωρίου του επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

  Τα μέτρα αυτά φτάνουν σε αξία τα 767 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε.

  "Η έγκριση των μέτρων αυτών στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

  Ισχυρή η δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που παραμένουν

  Είχαμε μία ευχάριστη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος Χρήστο Σταϊκούρα ανέφερε ο νέος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι  κατά την  συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της χθεσινής Συνόδου του Eurogroup. Η χώρα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

  Επανέλαβε την επισήμανση του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Ο επίτροπος πρόσθεσε όμως  ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

  Όπως ανέφερε ο κ Τζεντιλόνι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χθες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν πάρα πολύ σαφής αναφορικά με αυτές τις δεσμεύσεις. Για το λόγο αυτό και η χθεσινή Σύνοδος των ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην αποδέσμευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ παρεμβάσεων στο χρέος, επισήμανε.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM θα προχωρήσουν σε συζητήσεις αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου περί αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερόττητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που ήταν αναγκαίοι για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος. Περιέγραψε τα οφέλη από το εν λόγω πακέτο και είπε πως η διαδικασία τώρα τελεί υπό την έγκριση των κοινοβουλίων των κρατών μελών.

  Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ η απόφαση εκταμίευσης αναμένεται να λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου έτους.

  Ο κ Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην αποτίμηση που διενεργεί ο Χοακίν Αλμούνια αναφορικά με τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM και τον EFSF. 

  Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM

  Ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία "επί της αρχής" για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

  "Καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής για ένα πακέτο στοιχείων που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του ESM και θέσαμε τα θεμέλια για επικείμενες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού (συστήματος) ασφάλισης καταθέσεων", δήλωσε.

  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες "εκκρεμότητες νομικής φύσης". Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ