Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 14:57

  Σταϊκούρας: Πόσο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

  Σταϊκούρας: Πόσο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος. Το νέο μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 6,1 δισ. των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, είπε ο υπουργός επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ. 

  Ο ίδιος σημείωσε ότι "αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση", είπε. 

  Μια αύξηση των συναλλαγών, κατά 6,1 δισ. ευρώ συνεπάγεται, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

  "Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ με έναν μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%, ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.".

  Τα στοιχεία βασίζονται σε "πραγματικά μικροστοιχεία φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ και στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ για κινήσεις ανά φυσικό πρόσωπο", διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ.

  Ικανοποίηση για στάση φορέων –έκπληξη για στάση αντιπολίτευσης

  Την ικανοποίησή του για τη στάση των κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων για το φορολογικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25.

  Αφού δήλωσε την έκπληξή του ο ΥΠΟΙΚ μάλιστα ανέφερε πως "κάποια κόμματα που δεν υπερψηφίζουν φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία επαφή με την πραγματική οικονομία", ενώ από ορισμένους βουλευτές το σχόλιο εξελήφθη κυρίως ότι είχε κατεύθυνση το Κίνημα Αλλαγής.

  Αντιθέτως ο κ. Σταϊκούρας στην αρχή της κατ’ άρθρων επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των φορέων. "Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν ζητείται από φορέα η απόσυρση άρθρων. Βέβαια ακούσαμε από φορείς να ζητούν περισσότερες φοροελαφρύνσεις, αλλά κανένας δεν ζήτησε να αποσυρθεί κάποιο άρθρο".

  "Κρίσιμο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση"

  Είναι κρίσιμο σημείο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ακρόαση φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο κ. Σταϊκούρας άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι η διεύρυνση αυτή θα επιχειρηθεί με τρεις τρόπους το επόμενο διάστημα.

  Επισήμανε ότι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μείωσε το αφορολόγητο, είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση με τρεις τρόπους.

  "Ο ένας τρόπος είναι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παγκοσμίως είναι κομβικό στοιχείο, να διευρύνεις τη φορολογική βάση μειώνοντας τη φοροδιαφυγή. Ο δεύτερος τρόπος είναι με τις αντικειμενικές αξίες και την ακίνητη περιουσία. Σας προϊδεάζω ότι με την άσκηση που θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον Μάιο, εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν περισσότερες 3.000 επιπλέον ζώνες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, οι οποίες θα προστεθούν στις υφιστάμενες 10.216 ζώνες. Όλες αυτές οι ζώνες είναι εντός σχεδίου πόλης, ενώ αναπροσαρμογή της προσέγγισης θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές. Άρα διευρύνουμε την γκάμα, ώστε να μειώσουμε τη φορολόγηση αυτών των πολιτών που επί χρόνια πληρώνουν. Η τρίτη κατηγορία που επιλέγουμε είναι η ορθολογική φορολόγηση αυτών που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως είναι οι Airbnb", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

  "Η πολιτική δεν γίνεται με εντυπώσεις. Γίνεται με ουσία και με πράξεις και θα διαπιστώσετε επιπλέον πράξεις, το επόμενο διάστημα", προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας που νωρίτερα είχε ακούσει τους πολύτεκνους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. "Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικό αυτοματισμό. Η πολιτική μας είναι μη ταξική. Το έχουμε πει: η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο, θα βοηθήσουμε όλη την κοινωνία. Αλλά, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες", υπογράμμισε.

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ