Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 11:23

  Οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση του ασύλου

  Οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση του ασύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Δύο συμφωνίες συνολικού προϋπολογισμού 24,4 εκατ. ευρώ υπέγραψε σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Νορβηγός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιενς Χόλτε.

  Οι συμφωνίες αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και συγκεκριμένα με τις χώρες Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν.

  Η πρώτη συμφωνία ύψους 19,4 εκατ. ευρώ –σ.σ. τα 16,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) και τα 2,9 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους- αφορά το πρόγραμμα "Άσυλο και Μετανάστευση". Η δεύτερη συμφωνία ύψους 5 εκατ. ευρώ –σ.σ. τα 4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΧΜ ΕΟΧ και 1 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους- αφορά το πρόγραμμα "Διαχείριση Υδάτων" του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021.

  Μετά την υπογραφή ο κ. Τσακίρης ανέφερε "η πρώτη συμφωνία αφορά στην εθνική διαχείριση του ασύλου το οποίο είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό”. Επίσης όπως τόνισε η συμφωνία "είναι σε σύμπνοια με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.” Για τη δεύτερη συμφωνία, ο υφυπουργός σημείωσε: "μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που έρχεται".

  Από την πλευρά του ο κ. Χόλτε ανέφερε: "Είμαστε ευχαριστημένοι για τη συμφωνία που υπογράφουμε για το μεταναστευτικό. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται ευρωπαϊκές λύσεις και η Νορβηγία είναι χαρούμενη να συνεισφέρει στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα".

  Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ) αποτελεί την οικονομική συμβολή των τριών δοτριών χωρών -Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%)- στο πλαίσιο της Συμφωνίας EFTA, για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δοτριών και των δικαιούχων χωρών. Η Ελλάδα αποτελεί δικαιούχο χώρα του ΕΟΧ από τη σύστασή του, το 1994. Για την προγραμματική περίοδο 2014-2021 στην Ελλάδα διανεμήθηκαν, μέσω του νέου πρωτοκόλλου 38c, πόροι ύψους 116,7 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων