Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 13:09

  Ντομπρόβσκις: Τι θα κρίνει την αναπροσαρμογή των στόχων για τα πλεονάσματα

  Ντομπρόβσκις: Τι θα κρίνει την αναπροσαρμογή των στόχων για τα πλεονάσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15

  Για "ενθαρρυντική και θετική έκθεση για την Ελλάδα" έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη συνέντευξη Τύπου για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

  "Το Eurogroup θα συζητήσει τον Δεκέμβριο για την υιοθέτηση μέτρων ανακούφισης του χρέους", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τους στόχους του 2020.

  Για τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικά βήματα για τα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.

  Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Ελλάδα για 5ο διαδοχικό έτος, ξεπερνά τους στόχους και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα κάνει το ίδιο και το 2020.

  Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναπροσαρμογής των στόχων, διευκρίνισε ότι "το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονται στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, άρα αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα φανεί και στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς αυτά τα δύο συνδέονται".

  Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, κοντά στο 180% του ΑΕΠ και αυτό θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. "Το επίπεδο το χρέους συνεπώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λάθη στην πολιτική", επισήμανε.

  Την ικανοποίηση του για την θετική αξιολόγηση της Ελλάδας εξέφρασε και ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση στο επόμενο Eurogroup για να αποφασίσει τη διανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται στις κεντρικές τράπεζες.

  Ανέφερε παράλληλα ότι από την ελληνική κυβέρνηση γίνονται "σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη", προσθέτοντας ότι από το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικές προσπάθειες.

  "Θα ήθελα να είχαμε κάνει περισσότερα για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό και να αποφύγουμε ορισμένα μέτρα. Αλλά πάντα παλεύαμε στην Κομισιόν για να αποφύγουμε το Grexit και οι αποφάσεις που πήραμε ήταν πολύ σημαντικές για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης", τόνισε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ