Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 12:36

  Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα στα 5,75 δισ. - Από την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για διανομή "μερίσματος"

  Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα στα 5,75 δισ. - Από την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για διανομή "μερίσματος"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:44

  Της Δήμητρας Καδδά

  Υπερδιπλάσιο του στόχου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο στο δεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 5,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,314 δισ. ευρώ. 

  Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας την εκτέλεση προϋπολογισμού δεκαμήνου, τα καθαρά έσοδα Οκτωβρίου είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των εσόδων που καταγράφεται τον Οκτώβριο παρά το μικρό της μέγεθος θεωρείται σημαντική διότι δείχνει ότι υπεραντισταθμίζονται απώλειες 120 – 150 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ. 

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το σύνολο του υπερπλεονάσματος και στη συνέχεια (κι εντός του έτους) τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το δημοσιονομικό περιθώριο θα είναι κατά τι υψηλότερο από τα 346 εκατ. ευρώ που εγγράφονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί κι ένα υπόλοιπο του αποθεματικού του φετινού προϋπολογισμού το οποίο είναι "αχρησιμοποίητο" και μπορεί δυνητικά επίσης να διατεθεί. 

  Οι τελικές αποφάσεις θα είναι τέτοιες που να αφήνουν ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για πιθανούς αστάθμητους παράγοντες, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Υπενθυμίζουν ότι πέραν των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων έχει ήδη υπολογιστεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95%) το οποίο και δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί φέτος. 

  Επιπλέον αυτών εξετάζεται η χρηματοδότηση των ΥΚΩ της ΔΕΗ φέτος από την προαναφερθείσα υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου. 

  Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νεότερα στοιχεία με προβλέψεις για την πορεία των εσόδων ανά τομέα τα οποία θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα του δημοσιονομικού περιθωρίου. Θα τύχουν επεξεργασίας τις επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού από την προσεχή εβδομάδα. 

  Δεν θα υπάρχει ωστόσο σχετική αναφορά στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται την Πέμπτη. Αστάθμητοι παράγοντες θεωρούνται η πορεία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το οποίο συνεχίζει να δείχνει υστέρηση και τον μήνα Οκτώβριο αλλά και η πορεία φόρων όπως τα καπνικά προϊόντα. 

  Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και στη συνέντευξή του στο Capital.gr επιπλέον εξοικονόμηση τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ φέτος προκύπτει από πληρωμές για προσφυγικές δαπάνες οι οποίες δεν είχαν μετρηθεί σωστά από νοσοκομεία ώστε να εξαιρούνται της μέτρησης των πλεονασμάτων. Το όφελος αυτό όμως θα οδεύσει για τη στήριξη προϋπολογισμών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. 

  Τέλος, αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι τα έσοδα από τις προμήθειες που θα έχουν οι τράπεζες για να μετέχουν στις εγγυήσεις του σχεδίου "Ηρακλής", δεν θα προσμετρούνται στο κατά πρόγραμμα πλεόνασμα. Ωστόσο, θα έχουν σημασία για το πλεόνασμα όπως το μετράει η Eurostat και θα αποτελεί τον βασικό δημοσιονομικό στόχο της κυβέρνησης (διαρθρωτικό πλεόνασμα) μετά το 2022. 

  Εκτέλεση προϋπολογισμού - η ανακοίνωση 

  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών:

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 921 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.896 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 460 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.755 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.314 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.811 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.383 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.666 εκατ. ευρώ ή 4,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. 

  Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:

  •    Είσπραξη ποσού 1.119  εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
  •    Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.

  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47.317 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.024 εκατ. ευρώ ή 4,5 % έναντι του στόχου.

  Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

  Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.934 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 358 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.575 εκατ. ευρώ). 

  Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.585  εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 856 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.858 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.275 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 85 εκατ. ευρώ. 

  Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

  Οι επιστροφές εσόδων του Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (403 εκατ. ευρώ).

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου -  Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν στα 42.462 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.152 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.614 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι:
  α) η μειωμένη δαπάνη τόκων, έναντι του στόχου κατά 336 εκατ. ευρώ,
  β) η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 811 εκατ. ευρώ και
  γ) οι μικρότερες έναντι του στόχου, πληρωμές οπλικών συστημάτων κατά 245 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθότι σύμφωνα με την μεθοδολογία ESA το έλλειμμα επηρεάζεται από τις φυσικές παραλαβές. 

  Μειωτικά έναντι του στόχου λειτούργησε και η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2019 και αφορούν σε υπουργικές αποφάσεις εκδοθείσες το 2018, ήταν ύψους 326 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή "Παροχές σε εργαζόμενους"). Αντίθετα, αυξητικά έναντι του στόχου λειτούργησε η μεταβίβαση στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για την χορήγηση της 13ης σύνταξης.

  Στις πιστώσεις υπό κατανομή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι πιστώσεις του τακτικού αποθεματικού, οι οποίες κατά την διάρκεια του έτους μεταφέρονται σε άλλες μείζονες κατηγορίες για την πραγματοποίηση των σχετικών πληρωμών.

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 938 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω: 

  α) των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1.140 εκατ. ευρώ, κυρίως για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον εμφανίζονται στις "Μεταβιβάσεις", ενώ το 2018 ήταν στην κατηγορία "Κοινωνικές Παροχές", 
  β) των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 598 εκατ. ευρώ και 
  γ) των αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 500 εκατ. ευρώ.
  Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωμένη δαπάνη σε σχέση με πέρυσι) κινήθηκαν οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων, κατά 827 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις προς τους ΟΤΑ κατά 579 εκατ. ευρώ. 

  Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.818 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 429 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω:
  α) της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 268 εκατ. ευρώ και
  β) των μειωμένων μεταβιβάσεων σε λοιπά νομικά πρόσωπα εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης κατά 140 εκατ. ευρώ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ