Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 13:31

  Τα ραντεβού της BofA στην Αθήνα - Τι περιμένει για ομόλογα, οικονομία και τράπεζες

  Τα ραντεβού της BofA στην Αθήνα - Τι περιμένει για ομόλογα, οικονομία και τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετικά είναι τα μηνύματα που έλαβε η Bank of America για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών assets, από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τις τράπεζες, την κυβέρνηση, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος και αναλυτές.

  Όπως επισημαίνει, μετά τις εκλογές του Ιουλίου η ίδια είχε τονίσει πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις: την τήρηση των δημοσιονομιών στόχων με την παράλληλα μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των NPLs των τραπεζών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

  Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, όπως επισημαίνει, όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Ο δημοσιονομικός στόχος είναι εντός τροχιάς παρά τις μειώσεις φόρων, το σχέδιο "Ηρακλής" είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, ενώ η BofA αναμένει πως οι μειώσεις φόρων και τα επενδυτικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η ακόμη πολύ χαμηλή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

  Ομόλογα

  Σύμφωνα με την BofA, οι επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακές φέτος. Όπως εκτιμά, το μομέντουμ αναμένεται να συνεχιστεί, χάρη σε τρεις παράγοντες: 1) στο συνεχιζόμενο κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές, με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ωφελούνται από την αυξημένη ρευστότητα στις αγορές, 2) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της αναγνώρισής της από τους οίκους αξιολόγησης και 3) στις αυξημένες πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν σύντομα να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει "νέο αγοραστή" των τίτλων.

  Τράπεζες

  Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η BofA σημειώνει πως οι προοπτικές βελτιώνονται, αλλά παραμένει αρκετά επιφυλακτική λόγω διαρθρωτικών κινδύνων, οι οποίοι ενδέχεται να μην υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος της επενδυτικής απόφασης. Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί ενώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βοηθούν επίσης. Το μακροοοικονομικό περιβάλλον ανακάμπτει, ενώ γίνονται συστημικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs (σχέδιο "Ηρακλής").

  Ωστόσο, η BofA εξακολουθεί να ανησυχεί για τα περιορισμένα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" των ελληνικών τραπεζών και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου, όπως είχε τονίσει και σε πρόσφατη έκθεσή της. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών επίσης δεν φαίνονται τόσο ελκυστικές μετά το ράλι της αγοράς φέτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ