Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 13:14

  Σταϊκούρας: Ολοκληρώνεται σε 2-3 εβδομάδες η αποπληρωμή του ΔΝΤ

  Σταϊκούρας: Ολοκληρώνεται σε 2-3 εβδομάδες η αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για μία δυναμική επανεκκίνηση της Ελλάδας, από τις 7 Ιουλίου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του σήμερα στην 4η Σύνοδο Θεσσαλονίκης.

  Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η 4η Σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, τονίζοντας ότι η "Ευρώπη διαπνέεται από γενικευμένη αμηχανία".

  Παρουσίασε ταυτόχρονα τις προγραμματικές δεσμεύσεις που ήδη υλοποιήθηκαν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ παρουσίασε και τους επόμενους 9 κεντρικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι η διαδικασία "θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες".

  Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας

  "Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. "Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται στη χώρα. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαθίστανται, και πάλι", πρόσθεσε.

  Παρουσιάζοντας τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ήδη στους 4 πρώτους μήνες:
  -    Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει "παρακαταθήκη" η προηγούμενη Κυβέρνηση.
  -    Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
  -    Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
  -    Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.
  -    Προχωρήσαμε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
  -    Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
  -    Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
  -    Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν "σέρνονταν", όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
  -    Εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
  -    Προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
  -    Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος "κόκκινων δανείων" στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
  -    Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

  "Συμπέρασμα: 12 προγραμματικές δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες, τόνισε.

  Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων

  Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατρακύλα των αποδόσεων και των spreads σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

  "Η χώρα προχώρησε πρόσφατα στην εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,5%, όταν ίδιας διάρκειας ομόλογο εκδόθηκε, πριν από οκτώ μήνες, με επιτόκιο 3,9%", ανέφερε. "Επίσης η χώρα προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων, για δεύτερη συνεχή φορά με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και αρκετές επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους."

  Οι επόμενοι στόχοι

  Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα, θέτουμε ως κεντρικούς μας στόχους:

  1ον. Την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος.

  2ον. Την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

  3ον. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

  4ον. Την ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

  5ον. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

  6ον. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

  7ον. Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  8ον. Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

  9ον. Την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι "η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ