Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 11:42

  Capital Economics: Το Ελληνικό Δράμα έχει τελειώσει – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

  Capital Economics: Το Ελληνικό Δράμα έχει τελειώσει – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ελληνικό δράμα έχει τελειώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σημειώνει η Capital Economics σε ανάλυσή της για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.

  Η βελτίωση στις δαπάνες των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζει. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει πολύ αδύναμη, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της προηγούμενης ύφεσης.

  Μετά την έναρξη του έτους σε μία σχετικά αδύναμη βάση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Τα στοιχεία των οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια φαίνονται επίσης πολύ θετικές.  Η αύξηση των εξαγωγών φαίνεται πάντως να επιβραδύνεται καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση περιορίζεται, ωστόσο η πρόσφατη ανάκαμψη στη βιομηχανική εμπιστοσύνη δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προοπτικές για τις επενδύσεις έχουν βελτιωθεί.

  Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει η Capital Economics, η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών αναμένεται να επιταχυνθεί, δεδομένου του πρόσφατου άλματος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των μειώσεων στον ΦΠΑ και στον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος δείχνουν προς αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πτώση του ποσοστού ανεργίας θα συνεχιστεί.

  Εκτός των παραπάνω πολύ θετικών εξελίξεων, η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Μετά από μια δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 2% περίπου του ΑΕΠ το 2019, το σχέδιο προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει μια αύξηση 0,9% του ΑΕΠ το 2020.

  Η ανάκαμψη αυτή ακολουθεί χρόνια υποτονικών οικονομικών επιδόσεων, ωστόσο παραμένει αρκετά υποτονική σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών που έχουν αντιμετωπίσει συγκρίσιμες κρίσεις. Επιπλέον, οι προβλέψεις της Capital Economics για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνουν ότι η οικονομία στα τέλη του 2021 θα παραμείνει συρρικνωμένη κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007.

  Έτσι, όπως καταλήγει η Capital Economics, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πλήθος ανεπίλυτων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως ο τραπεζικός κλάδος που διατηρεί πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, προτού μπορέσει η ανάπτυξη να επιταχυνθεί σημαντικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ