Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 08:04

  Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε επενδύσεις σε ακίνητα

  Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε επενδύσεις σε ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις επενδύσεις σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα κατέγραψε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2019, με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εμφανίζει μειωμένο επενδυτικό όγκο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα της Savills, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2019,  επενδύθηκαν πανευρωπαϊκά 111 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 16% και 2% χαμηλότερο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τον ευρύτερο μέσο όρο του εξεταζόμενου διαστήματος.

  Στην κορυφή η Ελλάδα

  Στα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζει η Savills, οι επενδύσεις ήταν χαμηλότερες, συγκριτικά με τις συγκρινόμενες το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η Ελλάδα ανήκει στο στενό κλαμπ των επτά ευρωπαϊκών κρατών που εμφανίζουν αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό μεταβολής να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με τη χώρα που έχει την αμέσως επόμενη υψηλότερη  επενδυτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η αύξηση των επενδύσεων ανέρχεται σε 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία.

  Σύμφωνα με την έρευνα, η Νότια Ευρώπη κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2019 αύξηση επενδύσεων σε ποσοστό 9-10%, γεγονός που, κατά τους αναλυτές, σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, τρεις χώρες που ανήκουν στους παραδοσιακούς επενδυτικούς προορισμούς.

  Τα γραφεία απορρόφησαν τα υψηλότερα κεφάλαια, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους. Οι αποδόσεις στα πρώτης κατηγορίας γραφεία διαμορφώνονται σε 4% ή λιγότερο, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση την Λισσαβόνα (4,25%), τη Βαρσοβία (4,5%), το Μάντσεστερ (4,75%), την Αθήνα (6,25%) και το Βουκουρέστι (7,15%). Οι υψηλές αποδόσεις στην Αθήνα (όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές λειτουργούν ως "μαγνήτης” για τους επενδυτές.

  Στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, η Αθήνα, η Βαρσοβία και η Λισσαβόνα είναι οι μοναδικές πόλεις που κατέγραψαν αύξηση αποδόσεων κατά 25 μονάδες βάσης, ετησίως.

  Οι αποθηκευτικοί χώροι απορρόφησαν 12,4 δισ. ευρώ (-16% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018) ή το 11% του συνόλου των επενδύσεων. Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων εκτιμάται ότι θα μειωθούν, σύμφωνα με τη Savills.

  Συνολικά το 2019, η Savills εκτιμά ότι η αξία των επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε 241 δισ. ευρώ και θα είναι χαμηλότερη, κατά 18%, συγκριτικά με το 2018. Ώθηση στις επενδύσεις σε real estate παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια που αποτελούν τη βάση ελκυστικών αποδόσεων για καλής ποιότητας επαγγελματικούς χώρους. Ωστόσο, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο προσεκτικούς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και τις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

  Σημαντικές επενδύσεις από τις ΑΕΕΑΠ

  Στη χώρα μας, τα σκήπτρα των επενδύσεων έχουν οι ΑΕΕΑΠ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι οι ξένες επενδύσεις θα ανέλθουν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η Prodea Investments, που αποτελεί την μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, προγραμματίζει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ, όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας,  οι εγχώριοι επενδυτές δίνουν το "παρών" στα καλής ποιότητας ακίνητα, με την προσφορά να είναι περιορισμένη και να προέρχεται, ως επί το πλείστον, από την ανακατασκευή κτηρίων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ