Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 16:44

  Με στοιχεία Αυγούστου η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημόσια οικονομικά

  Με στοιχεία Αυγούστου η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημόσια οικονομικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:44

  Της Δήμητρας Καδδά

  Πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και το 2020 αποτυπώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου "Fiscal Monitor" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα.

  Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρώτη ανακοίνωση του προ ολίγων εβδομάδων (27 Σεπτεμβρίου), για την έκθεσή του για την Ελλάδα (σ.σ. την οποία και ολοκληρώνει), εκτιμούσε πως το 2019 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διασφαλίζεται. Μένει λοιπόν να φανεί σε λίγες εβδομάδες (όταν ανακοινωθεί η εν λόγω έκθεση), ποια θα είναι η πρόβλεψη για το 2020 και αν βεβαίως η θέση για το 2019 διατηρείται.

  Σε υποσημείωση επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις έχουν δομηθεί με βάση τα δεδομένα του Απριλίου του 2019. Αναλυτικά, στην σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται για την Ελλάδα ότι η εκτίμηση του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης για το 2018 βασίζεται στα στοιχεία του EDP του Απριλίου του 2019 που ανακοίνωσε τότε η Eurostat. Επίσης, στη βάση δεδομένων επισημαίνεται ως τελευταίος χρόνος ανανέωσης όλων των στοιχείων ο Αύγουστος του 2019. Προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020.

  Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες χθες αποδέχθηκε με βάση τα πρώτα δεδομένα που έχει στα χέρια της ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2020 είναι εφικτός.

  Το ΔΝΤ επίσης διατηρεί ιδιαίτερα συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το 2020 (κατά 2,2% έναντι στόχου 2% δέχεται για φέτος) στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ