Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 08:12

  Κρίσιμη για το αύριο της βιομηχανίας η επέκταση της διακοψιμότητας

  Κρίσιμη για το αύριο της βιομηχανίας η επέκταση της διακοψιμότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι πρόκειται να υποβάλει αίτημα για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή της αμειβόμενης υπηρεσίας που παρέχει η βιομηχανία διακόπτοντας την κατανάλωση ενέργειας, όταν αυτό ζητείται από το διαχειριστή, για λόγους ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος.

  Το μέτρο αυτό που αφορά τη βαριά ενεργοβόρο βιομηχανία θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εταιρειών που είναι κατεξοχήν εξαγωγικές.

  Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες αυτές ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές ομοειδείς εταιρείες με σαφώς χαμηλότερα ενεργειακά κόστη, που σε κάποιους κλάδους αποτελούν και το βασικότερο συντελεστή κόστους παραγωγής. 

  Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μηχανισμό αποζημίωσης της ζήτησης για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου μόλις από το 2016, με το κόστος του εγκεκριμένου μηχανισμού να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. 

  Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο και το ύψος των σχεδίων διακοψιμότητας που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, των οποίων οι βιομηχανίες είναι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα.

  Οι πιο υψηλές αποζημιώσεις διακοψιμότητας έχουν δοθεί από την Ισπανία και την Ιταλία που ξεκίνησαν τα πρώτα σχήματα από το 2008. Οι ισπανικές βιομηχανίες, συγκεκριμένα αποζημιώθηκαν από το 2008 έως το 2016 με περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ: το 2016 ήταν η χρονιά που δόθηκαν οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις κοντά στα 700 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 ήταν 500 εκατ. ευρώ. 

  Αντίστοιχα στις ιταλικές βιομηχανίες έχουν δοθεί από το 2008 μέχρι το 2016 πάνω από 3 δισ. ευρώ ως αποζημιώσεις διακοψιμότητας. Στην Πορτογαλία οι πρώτες αποζημιώσεις διακοψιμότητας δόθηκαν το 2011 και έκτοτε οι βιομηχανίες της χώρας έχουν λάβει περί το μισό δισ. ευρώ. Δηλαδή μόνο στις τρεις χώρες οι βιομηχανίες έχουν αποζημιωθεί από το 2008 έως το 2016 πάνω από 8 δισ. ευρώ. 

  Αυξήσεις

  Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα καθώς λειτουργούν στην ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης, όπως έδειξε και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

  Καθώς τα τιμολόγιά τους περιλαμβάνουν ρήτρες διοξειδίου του άνθρακα, τον τελευταίο χρόνο έχουν κληθεί να πληρώσουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ από το Σεπτέμβριο καταργήθηκαν κάποιες εκπτώσεις που ίσχυαν για τις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης.

  Επομένως η συνέχιση του μέτρου της διακοψιμότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη βιομηχανία, η οποία μάλιστα ζητεί η επέκταση να μην είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά να έχει έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο ετών.

  Το αίτημα της βιομηχανίας συνδέεται με την καθυστέρηση της εφαρμογής του νέου μοντέλου της αγοράς (target model), το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020.

  Ωστόσο για να ωριμάσει η αγορά και να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της άρσης των στρεβλώσεων και της μείωσης του ενεργειακού κόστους θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, εκτιμούν πηγές της βιομηχανίας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ