Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 08:01

  Καίριο βήμα για την επενδυτική αναβάθμιση ο "Ηρακλής", η μπάλα στο γήπεδο των τραπεζών

  Καίριο βήμα για την επενδυτική αναβάθμιση ο "Ηρακλής", η μπάλα στο γήπεδο των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Βήμα καίριας σημασίας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και καταλυτικό για την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

  Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο Capital.gr, η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody΄s Investors Service, "η έγκριση του ελληνικού Asset Protection Scheme είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη για την οποία περιμέναμε εδώ και καιρό.

  Ένα παρόμοιο σχήμα βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Θα πρέπει να δούμε, σε ποια έκταση και πόσο γρήγορα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα". 

  Όπως σημειώνει η Senior Vice President της Moody΄s,  οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν με υψηλότερους δείκτες NPE σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες. "Ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο για να γίνει ορατός. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ξένα κεφάλαια ώστε να δει μια σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων.

  Ωστόσο, η επίλυση του θέματος της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, σίγουρα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση", λέει η κ. Muehlbronner. Όπως προσθέτει, η Moody΄s δεν έχει καθορίσει ακόμη το ημερολογιακό πρόγραμμα των αξιολογήσεων της επόμενης χρονιάς. Η τρέχουσα αξιολόγηση που έχει δώσει ο διεθνής οίκος για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι Β1, "δηλαδή, κινείται ακόμη λίγο χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα". 

  Με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του "Ηρακλή" να αναμένονται το προσεχές διάστημα μέχρι την υποβολή του σχετικού νόμου στα τέλη του μήνα στη Βουλή προς ψήφιση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποδοχή του προγράμματος από τις τράπεζες.

  Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευθούν το σχήμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, ενόψει και των stress tests το 2020. 

  "Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν ταχύτατα στις τιτλοποιήσεις και να πάρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου, αποκτώντας και ένα χαμηλό RWA που διαφορετικά δεν θα έχουν. Στο βαθμό που οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική Οικονομία, πρέπει να επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις", τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας τα οφέλη του "Ηρακλή" για αμφότερες τις πλευρές, όπως επίσης και για τους πολίτες, τους μετόχους των τραπεζών και τους επενδυτές. 

  Οι τελευταίοι βλέπουν θετικά το οικοδόμημα του "Ηρακλή", με τα οφέλη του έναντι των απλών τιτλοποιήσεων να είναι περισσότερα από τα αρνητικά για τις τράπεζες. Όπως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, η  βελτίωση που θα σημειωθεί στο επενδυτικό κλίμα απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι πολύ σημαντικότερη από το κεφαλαιακό κόστος του σχεδίου.

  Τα σημεία που πρέπει να γίνουν ορατά με σαφήνεια για τις τράπεζες το αμέσως προσεχές διάστημα αφορούν: α) τις τιμές στις οποίες θα μεταφερθούν οι τιτλοποιήσεις, β) το εάν το επίπεδο των προμηθειών που θα κληθούν να πληρώσουν για την πρόσβασή τους στο APS είναι οικονομικά βιώσιμο, β) ποιο θα είναι το όφελος στα κεφάλαιά τους εάν αυτές διακρατήσουν τους senior τίτλους, και γ) το πώς θα κατανεμηθούν οι κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των μεμονωμένων τραπεζών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ