Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 12:18

  Συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων για την "απόσταση" μεταξύ κυβέρνησης - Θεσμών για το 2020

  Συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων για την "απόσταση" μεταξύ κυβέρνησης - Θεσμών για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Η ανταλλαγή στοιχείων αναφορικά με τα δεδομένα στα οποία βασίζεται το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή συνεχίζεται ανάμεσα στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών και στους θεσμούς. Στόχος και των δύο πλευρών –όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές– είναι έως τη Δευτέρα να έχει βρεθεί κοινό έδαφος στις προβλέψεις των δύο πλευρών, ούτως ώστε να δοθεί ένα θετικό μήνυμα και προς τις αγορές.

  Τις προηγούμενες ημέρες, η απόσταση μεταξύ των 2 πλευρών είχε μειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε ποσό σημαντικά χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαπραγματευτικές πηγές ανέφεραν ότι τη Δευτέρα θα φανεί το αποτέλεσμα των εν λόγω διαδικασιών. 

  Παρ' όλα αυτά ο χρόνος για μία συμφωνία τελειώνει πολύ αργότερα, περί τις 20 Νοεμβρίου. Τότε θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πορίσματα για τον προϋπολογισμό αλλά και για την τέταρτη αξιολόγηση για να εξετασθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

  Πέρα από τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει και το πολιτικό "τερέν". Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε το προηγούμενο διήμερο στο Λουξεμβούργο (στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup και του Ecofin) επαφές με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και με άλλους αξιωματούχους, ενώ το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη εβδομάδα. 

  Ο υπουργός Οικονομικών θα μετάσχει στη φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να προγραμματιστούν πολιτικές επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών και όχι μόνο. Επίσης το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τη δέσμη εκθέσεών του για όλα τα κράτη – μέλη η οποία θα δίδει και μία πρώτη "γεύση" αναφορικά με την θέση που έχει για την ελληνική οικονομία (ενόψει της ειδικής έκθεσής του που αναμένεται). 

  Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει μέρισμα αν διασφαλισθεί το υπερπλεόνασμα της φετινής χρονιάς, αλλά και υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφερθεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία θα ληφθούν το 2020 σε περίπτωση που οι στόχοι του προϋπολογισμού υπερκαλυφθούν.  Σε διαβουλεύσεις τελεί και η νέα ρύθμιση 24-48 δόσεων.

  Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε παρεμβάσεις βελτίωσης δημοσιονομικού αποτελέσματος αξίας 1,9 δισ ευρώ, καθώς και σε κινήσεις όπως η εμπροσθοβαρής καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για να να καλύψει χρηματοδοτικά τις αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ που φέρνει το 2020, διασφαλίζοντας τον στόχο περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,56% του ΑΕΠ. Βασίζεται στο μακροοικονομικό πεδίο σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,8%.  Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί με την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κα. Margrethe Vestager.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ