Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 12:26

  Προθεσμία έως τη Δευτέρα στις διαβουλεύσεις για το "κενό" στον Προϋπολογισμό - Άγνωστος "Χ" το ΣτΕ

  Προθεσμία έως τη Δευτέρα στις διαβουλεύσεις για το "κενό" στον Προϋπολογισμό - Άγνωστος "Χ" το ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά


  Με συγκλίσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, αλλά και με άγνωστο "Χ" τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, με επόμενο χρονικό ορόσημο τη προσεχή Δευτέρα. Και τούτο καθώς στις 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την αποστολή στις Βρυξέλλες του προσχεδίου Προϋπολογισμού με άλλη μορφή και με αναλυτικούς πίνακες στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

  Στόχος είναι το εν λόγω προσχέδιο να τελεί σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς. Και τούτο ως μία κίνηση που θα διατηρεί το καλό "κλίμα" που έχει δημιουργηθεί. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται και η έγκριση της Κομισιόν αναφορικά με το ελληνικό σχήμα εγγυήσεων για την απομείωση των "κόκκινων δανείων".

  Σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει μία ευκαιρία για άτυπες δια ζώσης διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του και με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της συνόδου του Eurogroup που λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο. Έχει ορισθεί νέο ραντεβού μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για αύριο, αλλά και επαφές με άλλα στελέχη των θεσμών και όχι μόνο.

  Η σημερινή σύνοδος ωστόσο δεν έχει θέμα "Ελλάδα". Άλλωστε, εξαρχής στόχος είναι να υπάρξει η τελική πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, μετά από την ανακοίνωση των πορισμάτων όχι μόνο για τον Προϋπολογισμό, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτωπα της Τέταρτης Αξιολόγησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (πιθανόν στις 20/11).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό πλέον περιορίζεται σε ένα ποσό αρκετά μικρότερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, έχει διασφαλιστεί και ο δημοσιονομικός στόχος του 2019.
  Άλλωστε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προέβη σε εξαγγελίες για πιθανές νέες παροχές φέτος. Πέρα δηλαδή από τη διανομή προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης (η οποία θα βοηθήσει στην σύγκλιση για το 2020, καθώς θα ελαφρύνει το κόστος για το επόμενο έτος), μίλησε για πιθανή διανομή μερίσματος ανάλογα με την πορεία του Προϋπολογισμού όπως αυτή θα γίνει φανερή το Νοέμβριο.

  Αλλά και για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το περιθώριο, αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να εξεταστούν εναλλακτικά η μείωση της προκαταβολής φόρου, του τέλους επιτηδεύματος ή η επανεξέταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εξήγγειλε και νέα πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων που επίσης τελεί υπό διαβούλευση.

  Το κενό

  Ωστόσο πέρα από το κενό που παραμένει στην παρούσα αποτύπωση των στοιχείων στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και συνδέεται κυρίως με τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών για την απόδοση των μέτρων στήριξης της εισπραξιμότητας των φόρων, υπάρχει και ο άγνωστος "Χ" της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νόμο Κατρούγκαλου.

  Σχετική αναφορά δεν υπάρχει στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και, εφόσον κοινοποιηθεί η αναλυτική απόφαση τις επόμενες μέρες, αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε επόμενη φάση στο σχέδιο. Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογιστεί το κόστος της, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

  Τα σενάρια για την κάλυψη του εν λόγω κόστους ποικίλουν. Συνδέονται, σύμφωνα με κάποιες πλευρές συνδέονται με παρεμβάσεις από το ίδιο πεδίο, δηλαδή από αυτό των δαπανών για συντάξεις (για παράδειγμα μέσω του επιδόματος για τη 13η σύνταξη). Άλλες πλευρές μιλούν για το νέο αυξημένο αποθεματικό που δημιουργείται ή για αλλαγή στο περιεχόμενο των μέτρων του 1,2 δισ. για το 2020.

  Τα ραντεβού Σταϊκούρα

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, πέρα  από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αύριο, θα επισκεφθεί τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), όπου θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Klaus Regling.

  Επίσης, θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Pascal Donohoe. Αύριο θα επισκεφθεί και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Dr. Werner Hoyer. Επίσης γίνεται λόγος για  αρκετές διμερείς συναντήσεις με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  Σύνοδος του Eurogroup

  Η σημερινή σύνοδος  θα συζητήσει την Τραπεζική ένωση, αλλά και θα διεξάγει θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

  Επίσης θα ασχοληθεί με  τις εξελίξεις της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Θα συζητήσει και τις προετοιμασίες των διεθνών συναντήσεων, αλλά και το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ