Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 10:10

  Αναβλήθηκε για αρχές Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τριετίες

  Αναβλήθηκε για αρχές Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τριετίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δ. Κατσαγάνη

  Για τις αρχές Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων περιφερειακών βιομηχανικών ενώσεων ενάντια στην εγκύκλιο της τέως Υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου που πρόβλεπε αύξηση στον κατώτατο μισθό και για όσους μισθωτούς είχαν κατοχυρώσει επίδομα 3ετίας το 2012. 

  Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr από εργοδοτικούς κύκλους.

  Υπενθυμίζεται πως τoν περασμένο Απρίλιο, ο ΣΕΒ είχε προσφύγει στο ΣτΕ θεωρώντας παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, η οποία πρόβλεπε, από τον περασμένο Φεβρουάριο, αύξηση 11% στον μικτό κατώτατο μισθό και όσων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είχαν κατοχυρώσει αυξήσεις έως 30% στις αποδοχές τους λόγω  προϋπηρεσίας.

  Αντίθετα, η ΓΣΕΕ αλλά και το Υπ. Εργασίας έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του σχετικού επιδόματος. Η συνεδρίαση του ΣτΕ, η οποία θα έκρινε αν είναι παράνομη ή νομική η εγκύκλιος Αχτσιόγλου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Ωστόσο, αυτή αναβλήθηκε για τις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

  Συνεπώς, για τους μισθωτούς με προϋπηρεσία θα συνεχίσει, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, να ισχύει η αύξηση την οποία έλαβαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Αν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, θα πρέπει να καταργηθούν από εκεί και πέρα οι εν λόγω αυξήσεις. Αν την κρίνει νόμιμη, θα συνεχίσουν να ισχύουν.

  Έρχεται διάταξη του Υπ. Εργασίας.Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κος. Γιάννης Βρούτσης, προωθεί διάταξη, η οποία προβλέπει παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για έξι μήνες, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, καθώς έληξε στις 30 Ιουνίου.

  Τονίζεται, όπως σημειώνει ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, ότι μαζί με την ισχύ της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε θα παραταθούν και όλοι οι συμφωνηθέντες κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.ά.) που την συνοδεύουν.

  Από πλευράς Υπ. Εργασίας, όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωση του, μέχρι  την προτεινόμενη καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να ξεκινήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ