Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Οκτ-2019 20:25

  Διεργασίες τραπεζών - ΥΠΟΙΚ για τη λειτουργία του σχεδίου "Ηρακλής"

  Διεργασίες τραπεζών - ΥΠΟΙΚ για τη λειτουργία του σχεδίου "Ηρακλής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ η συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργο Ζαββό, που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα.

  Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο το ελληνικό Asset Protection Scheme (σχέδιο "Ηρακλής"), το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για τη συστημική μείωση των "κόκκινων" δανείων.

  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), καθώς επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

  Μαζί με τους τραπεζίτες, στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιάννης Μούργελας.

  Στη συνάντηση οι τραπεζίτες έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε τράπεζα αναφορικά με τους όρους συμμετοχής της στο APS, όπως για παράδειγμα το κόστος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, καθώς και το ύψος των δανείων που θα μπορούν να μεταφέρουν στο σχήμα.

  Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, από την συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα φαίνεται πως οι τράπεζες έθεσαν αρκετά τεχνικά ζητήματα στον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών.

  Όπως επίσης φαίνεται, οι αρμόδιοι υπουργοί θα επιχειρήσουν να συνθέσουν τις απόψεις όλων των τραπεζών, στο πλαίσιο ωστόσο των δυνατοτήτων που δίνει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

  Το σχέδιο Hercules (H-APS) για τη συλλογική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό κείμενο για τη λειτουργία του σχήματος, με την προοπτική αυτό να λάβει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων και να υπογραφεί από την επίτροπο Μ. Βεστάγκερ μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή νομικών, η οποία έχει ξεκινήσει  την σύνταξη του εφαρμοστικού νόμου ώστε το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του ελληνικού APS και τις τιτλοποιήσεις να είναι έτοιμο να σταλεί στη Βουλή για ψήφιση μέσα στον Οκτώβριο.

  Ο "Ηρακλής" αναμένεται να σηκώσει στις πλάτες του "κόκκινα" δάνεια έως 30 δις. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό των κρατικών εγγυήσεων για το οποίο ζητείται το "πράσινο φως" από τις αρμόδιες Αρχές της Κομισιόν, ανέρχεται στα 9 δις. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές θα συνοδεύσουν το senior ομόλογο των τιτλοποιήσεων NPLs. Με την ραγδαία πτώση των επιτοκίων, το κόστος των εγγυήσεων διαμορφώνεται πλέον εξαιρετικά ευνοϊκό για τις τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ