Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 10:26

  Τόμσεν: ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας επέλεξαν τα υπερπλεονάσματα προκειμένου να αποφύγουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις

  Τόμσεν: ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας επέλεξαν τα υπερπλεονάσματα προκειμένου να αποφύγουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν η επίτευξη υπερπλεονασμάτων αντί της εφαρμογής φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, τόνισε στο London School of Economics ο Πολ Τόμσεν.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, o διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα σε οχτώ χρόνια, αλλά "τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα". "Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμα 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε", είπε ο κ. Τόμσεν.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα αλλά η τότε κυβέρνηση "συμπαρατασσόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ των υψηλότερων πλεονασμάτων θέλοντας να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

  Όπως είπε ο κ. Τόμσεν "ο εκνευρισμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος πιο πρόσφατα όταν η πρότασή μας για συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τον χώρο για φιλοαναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάστηκαν ως αίτημα για περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα υπερέβαινε εσκεμμένα τον στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε".

  *Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος κατά Τόμσεν για... απώλεια πρόσφατης μνήμης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ