Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 12:04

  Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το σχέδιο μείωσης των NPLs "Ηρακλής"

  Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το σχέδιο μείωσης των NPLs "Ηρακλής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το σχέδιο "Ηρακλής" της ελληνικής κυβέρνησης, με την τελευταία να σπεύδει για την προετοιμασία του νόμου που θα το εφαρμόσει. 

  Μετά τις συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και τραπεζών με τους Θεσμούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τραπεζιτών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επικείμενη σύσταση του Asset Protection Scheme και η συμμετοχή των τραπεζών σε αυτό. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, πέραν της σημαντικής υποβοήθησής τους για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με τη συμμετοχή τους στο APS, οι τράπεζες αναμένεται να εξασφαλίσουν μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό τους (RWA) για τα senior ομόλογα που θα φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου και θα διακρατήσουν οι ίδιες, με όφελος την απελευθέρωση κεφαλαίων. Το σχήμα των εγγυήσεων θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

  Ύστερα από έξι εβδομάδες εντατικής προεργασίας, το σχέδιο "Ηρακλής" βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και αναμένει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων ώστε να υπογραφεί από την επίτροπο Μ. Βεστάγκερέως τις αρχές Οκτωβρίου. Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες είναι πλήρως υποστηρικτικές στην υλοποίηση του σχεδίου, καθώς βλέπουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των NPLs της ευρωζώνης. 

  Την ίδια στιγμή, επενδυτές από όλο τον κόσμο αναμένουν τη λειτουργία του ελληνικού APS, το οποίο θα κινητοποιήσει μεγαλύτερες πωλήσεις κόκκινων δανείων, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς NPLs.

  Ο "Ηρακλής" κέντρισε για τη δομή του το ενδιαφέρον ακόμη και των "πρωτοπόρων" Ιταλών. Σε συνάντηση του δημιουργού του ιταλικού μοντέλου των GACS με τον Έλληνα υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε προχθές, ο πρώτος εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από το πόσο ισχυρά έχει δομηθεί η παροχή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου αυτές να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία οι κρατικές εγγυήσεις δεν ενεργοποιήθηκαν, ενώ οι ιταλικές τράπεζες, κάνοντας χρήση του APS, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, διαμορφώνοντας, μέσα σε μια τριετία, τον δείκτη ΝΡΕ στο 8% (με προοπτική το 5% για το 2020).

  Μιλώντας στη FrankfurterAllgemeineZeitung, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός συνέκρινε την κατάταξη των επισφαλών δανείων των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή", βάσει της κατηγοριοποίησής τους, με ένα εξαώροφο κτήριο. "Μόνο οι δύο επάνω όροφοι θα είναι εγγυημένοι από το σχήμα. Στην Ιταλία, αντίθετα, ήταν εγγυημένος και ο μέσος κίνδυνος, εν προκειμένω και ο -τρόπος του λέγειν- τρίτος και τέταρτος όροφος. Ο στόχος είναι ο ίδιος: οι κρατικές εγγυήσεις θα καταστήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο σταθερούς για να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια, ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των δανείων που θα παρέχουν οι τράπεζες", ανέφερε ο κ. Ζαββός.

  Σημειώνεται ότι στην Ιταλία δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις έναντι της παροχής προμήθειας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με χαμηλότερο δείκτη φερεγγυότητας. Στην Ελλάδα θα είναι εγγυημένες μόνο οι ομολογίες τιτλοποιημένων δανείων με συγκριτικά στέρεα πιστοληπτική ικανότητα. 

  Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο κ. Ζαββός δήλωσε στη FAZ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν ως προμήθεια περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Την παραπάνω δήλωση είχε κάνει ο κ. Ζαββός και στο Capital.gr, τονίζοντας ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το έλλειμμα, και ούτε θα αγγίξουν το bufferπου έχει σχηματίσει το Ελληνικό Δημόσιο.

  Όπως σημειώνει η FrankfurterAllgemeine, για το πρόγραμμα εγγυήσεων υπάρχει, σε σύγκριση με την Ιταλία, ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας διότι το ίδιο το ελληνικό κράτος δεν κατατάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ("Investment Grade"). Ωστόσο, για τον Ζαββό αυτό είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, σχολιάζει η εφημερίδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ