Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 08:02

  Ταμεία: Έρχεται 8μηνη παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα για τους προαιρετικά ασφαλισμένους

  Ταμεία: Έρχεται 8μηνη παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα για τους προαιρετικά ασφαλισμένους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Έως και την 30η Μαΐου του 2020 θα αποκτήσουν –σύμφωνα με όσα σχεδιάζουν τα ταμεία - πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονται προαιρετικά.

  Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr από κύκλους των ταμείων, διευκρινίζοντας πως η προηγούμενη παράταση για την ασφαλιστική ικανότητα των εν λόγω επαγγελματιών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

  Συνεπώς, αν δεν υπάρξει ανανέωση της σχετικής προθεσμίας, οι επαγγελματίες αυτοί δεν έμεναν από την 1η Οκτωβρίου χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

  Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες- θα δοθεί νέα οχτάμηνη προθεσμία.

  Υπενθυμίζει πως στους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα.

  Αυτό, όμως, υπό τον όρο, ότι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση εισφορές.

  Για την κατηγορία  αυτή των ασφαλισμένων έχει δοθεί επανειλημμένα παράταση ασφαλιστικής ικανότητας αν και δεν έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές, με τον όρο ότι δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα.

  Και αυτό γιατί για την κατηγορία μη μισθωτών ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 ή έχουν υπαχθεί προαιρετικά στους φορείς που καταργήθηκαν έως 31/12/2016  (πχ ΟΑΕΕ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017), δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς η μη καταβολή των εισφορών τους δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα. 

  Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) η απαιτούμενη παραμετροποίηση του μηχανογραφικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις η παραμετροποίηση του συστήματος θα ολοκληρωνόταν εντός α’ εξαμήνου  του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε.

  Έτσι, δόθηκε άλλη μία παράταση (5μηνη) από τα τέλη Απριλίου στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

  Ωστόσο, αφού και πάλι δεν ολοκληρώθηκε η παραμετροποίηση, αναμένεται να δοθεί νέα, ακόμα μεγαλύτερη (8μηνη) παράταση έως τέλος Μαΐου του επόμενου έτους. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, όμως, αναφέρουν πως η ανάρτηση των εισφορών για τους προαιρετικά ασφαλισμένους αναμένεται να γίνει μετά τον ερχόμενο Μάιο. Από αυτήν την άποψη, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία νέα παράταση στην ασφαλιστική ικανότητά τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ