Στο "μικροσκόπιο" των funds η μείωση των "κόκκινων" δανείων
Κυριακή, 22-Σεπ-2019 20:00
Να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ζητούν τα funds
Σταθερότητα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ήταν το βασικό "μήνυμα" των επενδυτών οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στο Λονδίνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός τόσο στην ομιλία του όσο και στο πλήθος κατ' ιδίαν επαφών που είχε την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή με εκπροσώπους των funds.
Το πιο θετικό ίσως στοιχείο ήταν η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για επαφές με τον ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα –σύμφωνα με πληροφορίες– να μην καταστεί εφικτό να εκπληρωθεί παρά το ήμισυ από τα αιτήματα για συναντήσεις με εκπροσώπους των επενδυτών. Τελικά οργανώθηκαν σε ομάδες των 5-7 ατόμων.
Οι εκπρόσωποι των funds μετέφεραν την ικανοποίησή τους για την ασκούμενη πολιτική (η οποία, άλλωστε, είχε παρουσιαστεί προ ημερών στο τερέν του Eurogroup από τον ΥΠΟΙΚ και χαρακτηρίστηκε ως αναπτυξιακή). Έκαναν, όμως, σαφές ότι αυτό που περιμένουν να "δουν" είναι η συνεχής εφαρμογή της χωρίς να επαναληφθούν οι "κοιλιές" και τα πισωγυρίσματα προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων.
Στις προτεραιότητες που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των funds ήταν η εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων, η άμεση ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του τραπεζικού τομέα (σ.σ. ένα μήνυμα που φέρεται ότι έχει ήδη λάβει εδώ και καιρό η κυβέρνηση για αυτό και επιχειρεί να προωθήσει άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία), αλλά και η διασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου ούτως ώστε να εφαρμοστεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων ειδικά προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς, τέθηκαν ως προτεραιότητες και η όλο και πιο συχνή έξοδος στις αγορές αλλά και αποφασιστικά βήματα στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων που έχουν μείνει "πίσω". Όπως, για παράδειγμα, τα ΕΛΠΕ.
Την επόμενη εβδομάδα τα "φώτα" στρέφονται σε 2 άλλα "τερέν". Ένα στην Αθήνα και ένα στη Νέα Υόρκη.
Στις επαφές που θα λάβουν χώρα από τη Δευτέρα στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των "θεσμών" και του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αναμένεται να φανεί το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πετύχει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους που έχει θέσει. Η τελική πολιτική συμφωνία έχει προαναγγελθεί για τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, το statement το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μετά την αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα (αλλά και η αντίστοιχη ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα βρίσκεται επίσης εδώ για την ολοκλήρωση της δίκης του ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα), είναι ουσιαστικά το επόμενο "ορόσημο" για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι αγορές το θέμα "Ελλάδα".
Το άλλο τερέν βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συνδέεται με την πρωθυπουργική αποστολή στις ΗΠΑ και τα ραντεβού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την οικονομική-επενδυτική κοινότητα στην οποία θα μεταφερθεί το μήνυμα για την προσέλκυση κεφαλαίων.