Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 21:00

  Αισιοδοξία από ΤτΕ για ανάπτυξη 2,3% το β΄ εξάμηνο - SOS λόγω διεθνούς κρίσης

  Αισιοδοξία από ΤτΕ για ανάπτυξη 2,3% το β΄ εξάμηνο - SOS λόγω διεθνούς κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, με πρόβλεψη για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αποκαλύπτουν οι σημερινές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Προκύπτουν από τα στοιχεία του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, αλλά και από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στο Yale University.

  Από τη μία πλευρά δείχνουν τη δυναμική της οικονομίας και τις δυνατότητες που έχει να διασφαλίσει ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και από την άλλη πλευρά αποδεικνύουν ότι η διεθνής κρίση έχει αρχίσει και δείχνει τα "σημάδια" της.
   
  Ο εξωτερικός τομέας
   
  Τα στοιχεία του εξωτερικού ισοζυγίου που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν τη δυναμική του τουριστικού τομέα με τις εισροές να φέρονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, τόσο σε επίπεδο οκταμήνου όσο και ειδικά τον μήνα Ιούλιο.

  Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό ουσιαστικά στήριξαν τις επιδόσεις του εξωτερικού τομέα της χώρας παρέχοντας -μερική έστω- κάλυψη από την επιβράδυνση των εξαγωγών που επίσης παρατηρήθηκε (σ.σ. σημάδι του πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές εταιρείες στις ξένες αγορές λόγω της διεθνούς επιβράδυνσης). Πιέσεις προκαλεί και το πεδίο των εισαγωγών, επιτείνοντας την αρνητική διεθνή εμπορική θέση της χώρας.

  Αναλυτικά, τον μήνα Ιούλιο καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό στα 3,64 δισ. ευρώ, από 3,28 δισ. ευρώ πέρυσι και από 2,95 δισ. Ευρώ το 2018. Στο σύνολο του 8μήνου καταγράφονται για φέτος εισπράξεις 9,15 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ. ευρώ το 2018 και 7 δισ. το 2017.

  Η άνοδος των εξαγωγών χωρίς πλοία και καύσιμα ήταν βραδύτερη σε επίπεδο μήνα και οκταμήνου (σε επίπεδο 8μήνου το 2018 κατεγράφη άνοδος 16,2% και φέτος 2,2%, ενώ τον Ιούλιο του 2018 η άνοδος ήταν 21,3% έναντι 6,0% φέτος). Το δε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (χωρίς πλοία και καύσιμα) επιδεινώθηκε από τα 2,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018 στα 3 δισ. ευρώ φέτος.
   
  Εν τω μεταξύ, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην σημερινή του ομιλία αναφέρθηκε εκ νέου στην πεποίθηση ότι θα διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και προέβλεψε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο συμβαδίζοντας με την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (μίλησε για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% έναντι 1,5% το α΄ εξάμηνο).

  Αναφέρθηκε ωστόσο και στους κινδύνους και στις προκλήσεις που ελλοχεύουν τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον. Έδωσε μάλιστα ειδική έμφαση στις δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον που συνδέονται με τους εμπορικούς πολέμους, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, με ένα άτακτο Brexit, αλλά και με τις επιπτώσεις των προσφυγικών ροών. Για αυτό τον λόγο και ζήτησε την ανάληψη δράσης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων για να τονωθεί η ανάπτυξη προς το 3%. Θεώρησε αναγκαία και την μείωση (άμεση και έμμεση) των πρωτογενών πλεονασμάτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ