Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 09:14

  Η επενδυτική απόβαση του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

  Η επενδυτική απόβαση του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέο προσκλητήριο προς τους ξένες επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, το οποίο σαρώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα αντικίνητρα, αναμένεται ότι θα απευθύνει στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας ήδη τοποθετήσει την προσέλκυση των επενδύσεων στην αιχμή ενός κεντρικού σχεδιασμού με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, στη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη στρατηγική του "γαλάζιου" οικοσυστήματος, που σχετίζεται με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Στοίχημα είναι, όπως και στις επαφές σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, η αλλαγή του αφηγήματος για την Ελλάδα, η οποία πορεύεται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής κανονικότητας και προτάσσει τις έννοιες-κλειδί της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.

  Όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης, οι επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, θα είναι πολυεπίπεδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις:

  -Με ξένους ηγέτες (ανάμεσά τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στην διάρκεια των οποίων θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πορεύεται με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

  -Με προέδρους και πρωθυπουργούς γειτονικών χωρών (όπως όλα δείχνουν, πολύ κοντά στο να "κλειδώσουν" είναι τα τετ α τετ με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Έντι Ράμα και Βόρειας Μακεδονίας. Ζόραν Ζάεφ).

  -Με οικονομικούς παράγοντες και ξένους επενδυτές, στους οποίους θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα μας, φέρνοντας στο προσκήνιο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

  -Με την ελληνική ομογένεια στην οποία θα επαναβεβαιώσει την απόφαση της κυβέρνησης  να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

  Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ισχυρά Funds και υψηλόβαθμα στελέχη της Merill Lynch και της Goldman Sachs. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γουίλμπουρ Ρος. Λίγες ημέρες, μάλιστα, μετά το πρόσφατο ραντεβού του Μεγάρου Μαξίμου. "Ήδη προχωρούν σε μείωση φόρων, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής διακυβέρνησης", είχε τονίσει ο κ. Ρος, κάνοντας αποτίμηση των επαφών του στην ελληνική πρωτεύουσα. "Αντιλήφθηκα ότι στην κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος στην εφαρμογή των πολιτικών…Τα περισσότερα μέλη της σημερινής κυβέρνησης προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα…Εκ των πραγμάτων είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα", είχε σημειώσει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  Πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το πρωί της Κυριακής συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, σε συνέχεια της σημαντικής απόφασης της εταιρείας, να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. "Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά και στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν, μέσα στην επόμενη τριετία, από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα… Ως ελάχιστο κίνητρο για αυτές τις επενδύσεις η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, στα οποία υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί καλές, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία ανταμείβεται", είχε σημειώσει, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ