Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 16:49

  Γ. Θωμάς: Χωρίς μακροοικονομική επίπτωση στην εγχώρια αγορά το ράλι του πετρελαίου

  Γ. Θωμάς: Χωρίς μακροοικονομική επίπτωση στην εγχώρια αγορά το ράλι του πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:25

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, ανέφεραν προ ολίγου ο υφυπουργός ενέργειας Γ. Θωμάς και ο ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς από όλους τους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, πρατηριούχοι).

  "Η μικρή αύξηση ήδη απορροφήθηκε από πολλούς πρατηριούχους” τόνισε ο κ. Θωμάς, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές. Η αγορά λειτουργεί καλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μακροοικονομική επίπτωση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει επίπτωση χρειάζεται να παραμείνουν οι αυξημένες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ανά τέσσερις ημέρες αλλάζουν οι τιμές). Ήδη πάντως η σημερινή μείωση του brent περιορίζει την επίπτωση στις εγχώριες τιμές.

  "Υφίστανται αποθέματα, η απόκλιση 1 λεπτού στην τιμή διυλιστηρίου και 3 λεπτών στην τιμή εμπορίας θα απορροφηθεί από την αλυσίδα διακίνησης ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, διαμηνύοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν τις τιμές. Η αγορά θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη μέση τιμή στο 1,59 ευρώ το λίτρο ανέφερε.

  Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ (εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών) σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί με τις διεθνείς τιμές. Τα γεγονότα επηρεάζουν λίγο την τιμή ωστόσο εξαρτάται από κάθε βενζινοπώλη να απορροφήσει την μικρή αύξηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόνισε.

  Οι περισσότεροι βενζινοπώλες δεν μετακύλησαν στην κατανάλωση το 1 λεπτό αύξηση στην τιμή διυλιστηρίου, τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Κιούσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, εκτιμώντας ότι οι όποιες αυξήσεις παρατηρηθούν θα είναι πολύ μικρές.

  Υπ. Ανάπτυξης: Σε φυσιολογικούς ρυθμούς κινείται η αγορά

  Σε φυσιολογικούς ρυθμούς κινείται μέχρι σήμερα η αγορά και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σημειώνει από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε σχετική ανακοίνωση.

  Το υπουργείο σημειώνει ταυτόχρονα ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο:

  •    Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα "FUEL PRICES" τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.
  •    Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.
  •    Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.
  •    Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.
  •    Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

  Τέλος, καλεί τους καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης να απευθύνονται στο "1520" και στο e-mail 1520@efpolis.gr .

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ